ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για ένα Δήμο με κοινωνικό πρόσωπο

Από το Χαράλαμπο Πάσχο, υποψήφιο Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου
Για ένα Δήμο με κοινωνικό πρόσωπο

Η κρίση που βιώνει η χώρα μας εδώ και περίπου δέκα χρόνια, γκρέμισε σταθερές και βεβαιότητες που είχαν πολλές οικογένειες. Άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά, οι συντάξεις πετσοκόφτηκαν, κοινωνικές δομές απαξιώθηκαν.

Οι ανάγκες των πολιτών αυξήθηκαν κατακόρυφα και είναι ποικίλες, ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχουν δημότες που αναζητούν εναγωνίως ένα πιάτο φαί, άλλοι που δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους γιατί δεν έχουν χρήματα ή αδυνατούν να πάνε στον γιατρό. Επίσης παιδιά από φτωχές οικογένειες δεν μπορούν να έχουν μια ολοκληρωμένη εξωδιδακτική ενίσχυση. Στην άλλη πλευρά οι ηλικιωμένοι αναζητούν νέους χώρους για την εξωστρέφεια και την κοινωνικοποίησή τους.

Σε αυτές τις άκρως δύσκολες συνθήκες διαβίωσης η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να ενεργήσει με συγκεκριμένο πλάνο δείχνοντας στην πράξη το κοινωνικό της πρόσωπο.

Η περίπτωση του Δήμου Ρήγα Φεραίου είναι δυστυχώς αντιπαράδειγμα για όσους θέλουν να μιλούν για την παραγωγική σχέση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κοινωνική πρόνοια.

Όσες ουσιαστικές παρεμβάσεις ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, σταμάτησαν προκλητικά από τη σημερινή δημοτική αρχή που επέδειξε τουλάχιστον αδιαφορία για τις κοινωνικές ανάγκες των δημοτών.

Καμία πρωτοβουλία, κανένας σχεδιασμός, καμία δράση για τους φτωχούς και ανήμπορους συμπολίτες μας.

Για την παράταξή μας είναι κάτι παραπάνω από ηθική υποχρέωση η στήριξη των φτωχών και των ανήμπορων, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου κοινωνικών παρεμβάσεων και η τόνωση του κοινωνικού προσώπου.

Με μια φράση "Φροντίζουμε όσους έχουν ανάγκη".

Και αυτό θα το πετύχουμε ως δημοτική αρχή μέσα από συγκεκριμένους άξονες.

Πρώτον, με την λειτουργία και ανάπτυξη του κοινωνικού παντοπωλείου το οποίο θα διαθέτει κάθε μήνα τρόφιμα και άλλα είδη στις φτωχές οικογένειες.

Δεύτερον, με την λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου, ώστε οι άποροι να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους έχοντας μια αξιοπρεπή φαρμακευτική περίθαλψη.

Τρίτον, με την ίδρυση ενός κοινωνικού ιατρείου που θα εξυπηρετεί τους πολύ φτωχούς και ανασφάλιστους.

Τέταρτον, με την λειτουργία δημοτικού φροντιστηρίου για τα παιδιά οικονομικά ανήμπορων οικογενειών.

Πέμπτον, με λειτουργική αναβάθμιση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.

Έκτον, με την δημιουργία ΚΑΠΗ σε σημεία που απαιτούνται.

Έβδομον, με ειδικά προγράμματα επανένταξης ανέργων στην παραγωγή.

Μέσα από το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και την αξιοποίηση διαφόρων χρηματοδοτικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα καταφέρουμε να στελεχώσουμε αυτές τις υπηρεσίες και να ανακουφίσουμε τους δημότες μας αποδεικνύοντας στην πράξη τις μεγάλες δυνατότητες που μπορεί να έχει ένας Δήμος προς όφελος των κατοίκων.