ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: 35.580 νέα κρούσματα, 72 θάνατοι και 636 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 409 νέες μολύνσεις στην Μαγνησία, οι 4 εκ των οποίων στις Σποράδες
Κορωνοϊός: 35.580 νέα κρούσματα, 72 θάνατοι και 636 διασωληνωμένοι

Διαδοχικό "μαύρο" ρεκόρ με νέα εκτόξευση στον αριθμό των κρουσμάτων, που δείχνει ότι η υπερ-μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον έχει καταστεί κυρίαρχη.

Σε 35.580 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 72 θάνατοι. Παράλληλα, σε 636 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη καταγράφηκαν 28.828 κρούσματα, την Τρίτη 21.657,αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τα 9.284 που είχαν καταγραφεί την Δευτέρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 35.580, εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.170.293 (ημερήσια μεταβολή +3.1%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες. 

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.410 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.708 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 636 (59.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 540 (84.91%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (15.09%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.751 ασθενείς. Οι εισαγωγές1 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 421 (ημερήσια μεταβολή +1.94%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 346 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 35.580 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 37 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

"Βραχυκύκλωμα" με τα τεστ PCR

"Βραχυκύκλωμα" έχει προκαλέσει και στο πεδίο των μοριακών τεστ (PCR) η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα, που χθες ξεπέρασαν τις 28.000. Όπως έγραφε σήμερα η "Κ", ήδη από τις προηγούμενες ημέρες παρατηρούνταν καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των μοριακών τεστ.

Το πρόβλημα διογκώνεται καθώς ορισμένα διαγνωστικά κέντρα, ειδικά τα μικρότερα, δηλώνουν αδυναμία διενέργειας τεστ, λόγω του όγκου των δειγμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η επόμενη διαθέσιμη ημερομηνία τοποθετείται την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου, ενώ μεσολαβεί και το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η "αλυσίδα" του όγκου των τεστ και των καθυστερήσεων φαίνεται να έχει προκαλέσει αρρυθμίες και στο κεντρικό σύστημα του ΕΟΔΥ, όπου καταλήγουν όλα τα δείγματα και συνεπώς καταγράφονται τα κρούσματα. "Η έκρηξη στα κρούσματα εχει φέρει και σημαντική αύξηση στη διενέργεια των τεστ και ως εκ τούτου να έχουν μεγαλώσει και οι ανάγκες διαχείρισης των αποτελεσμάτων", σημειώνει αρμόδια πηγή  

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα αντιδραστήρια για τα μοριακά τεστ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπάρχει επαρκές απόθεμα. Όπως τονίζεται, ωστόσο, με το σκηνικό έξαρσης που διαμορφώνεται, δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι νέα μεγάλη αύξηση των διαγνώσεων, με μικρή υποχώρηση του αριθμού των διασωληνωμένων αλλά με αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία ασθενών με COVID-19, οι οποίες ξεπέρασαν τις 400 μετά δυόμισι εβδομάδες που κυμαίνονταν μεταξύ 370 και 290, παρατηρήθηκε χθες στη χώρα μας.

Το στέλεχος "Ομικρον", το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες εκτιμάται ότι έχει επικρατήσει μέσα σε λίγα 24ωρα σε ένα ποσοστό 60%-70% του συνόλου των νέων διαγνώσεων, έχει εκτινάξει τους επιδημιολογικούς δείκτες σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τον δείκτη θετικότητας χθες να φτάνει το 7,23% (3,9% ήταν προχθές και 9,7% τη Δευτέρα), όταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 2%.

Από σήμερα σε ισχύ τα νέα μέτρα

Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, τα οποία ισχύουν από σήμερα, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου έως και τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου.

Η ΚΥΑ εξειδικεύει τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με φόντο την εκτόξευση των κρουσμάτων στη χώρα.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, η διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα, μόνο για καθήμενους, σε τραπέζια έξι ατόμων, χωρίς όρθιους και χωρίς μουσική. Εξαίρεση αποτελεί η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς που τα καταστήματα θα λειτουργήσουν έως τις 2 το πρωί, αλλά με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Σύσκεψη για τον αυστηρό έλεγχο τήρησης των μέτρων

Ο συντονισμός των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων και η εφαρμογή του νέου πλαισίου που ισχύει από σήμερα βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τα οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από σήμερα και τις επόμενες ημέρες των εορτών οι έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα είναι εντατικοί και εκτεταμένοι για την τήρηση τόσο του ωραρίου όσο και των μέτρων που αφορούν στους καθήμενους, στον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι και στην απαγόρευση της μουσικής.

Όπως αναφέρουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, εκτός από τα αστικά κέντρα, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, όπως και στα χιονιοδρομικά κέντρα. Επίσης, έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και για τη διενέργεια ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ιδιωτικούς χώρους έναντι ανταλλάγματος ή εφόσον αυτές εμπεριέχουν τη μίσθωση υπηρεσιών μουσικής διασκέδασης.

Τέλος, στη σύσκεψη δρομολογήθηκε η περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου προσωρινής αναστολής της λειτουργίας καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης για την επαναλαμβανόμενη παραβίαση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Το βασικό σενάριο για επιστροφή στα σχολεία

Επιστροφή στα σχολεία με εργαστηριακό τεστ (αντί self test) και αλλαγή στους όρους αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας ενός τμήματος σε περίπτωση κρουσμάτωνπροβλέπει το βασικό σενάριο του υπουργείου Παιδείας για τη 10η Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ».

πηγή: kathimerini.gr

Πιο διαβασμένα