ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Ο Δήμος άφησε αβοήθητους τους κατοίκους των Καναλίων"

Από τον υποψήφιο Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, Χαράλαμπο Πάσχο
"Ο Δήμος άφησε αβοήθητους τους κατοίκους των Καναλίων"

Στα Κανάλια παραμένουν οι ανοικτές πληγές από τις πλημμύρες του περασμένου Ιουνίου και η οργή των δημοτών για την εγκατάλειψη από την απερχόμενη δημοτική αρχή ξεχειλίζει.

Στην επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στην περιοχή με άλλους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και περπατήσαμε όλο το χωριό γειτονιά προς γειτονιά, διαπιστώσαμε το μέγεθος των προβλημάτων που παραμένουν άλυτα.

Στις συναντήσεις μας με τους κατοίκους η απογοήτευση και η αγανάκτησή τους για την μη αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων τους ήταν έκδηλα. Όλοι τους εξέφρασαν την αντίδρασή τους για το εμπαιγμό που νιώθουν από τη δημοτική αρχή η οποία μετά τις αρχικές υποσχέσεις, τούς ξέχασε αδιαφορώντας για τα προβλήματά τους. Ούτε διεκδίκησε ούτε παρενέβη.

Σύμφωνα με όσα είδαμε αλλά και την ενημέρωση που είχαμε, από τους δημότες, αυτή την στιγμή τα Κανάλια αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υποδομών και οι κάτοικοι αβοήθητοι από το Δήμο προσπαθούν να διαχειριστούν τις δύσκολες καταστάσεις που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες.

Ενδεικτικά μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν στα σπίτια τους και ακόμη περιμένουν μια ουσιαστική οικονομική βοήθεια.

Επίσης οι δρόμοι εντός των Καναλίων θυμίζουν σε αρκετά σημεία βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ ο χώρος μπροστά από το Γηροκομείο είναι λασπότοπος.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως δεν έγιναν παρεμβάσεις στα φρεάτια που είχαν βουλώσει και δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν το νερό. Επομένως σε ένα νέο ακραίο καιρικό φαινόμενο τα Κανάλια είναι απροστάτευτα από τη μανία του νερού.

Σε γέφυρες που υπάρχουν στην περιοχή και από την οποία διακινούνται πεζοί, δεν υπάρχουν κιγκλιδώματα.
Ακόμη η αγροτική οδοποιία είναι κατεστραμμένη και με δυσκολία οι παραγωγοί μεταβαίνουν στις καλλιέργειές τους σε μια περίοδο που πρέπει να κάνουν αγροτικές εργασίες.

Σε διάφορα σημεία της περιοχής τα ακλάδευτα χορτάρια φτάνουν μέχρι και τα δύο μέτρα και η εικόνα μόνο ελκυστική δεν είναι για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Τα Κανάλια δέχθηκαν ένα πολύ μεγάλο πλήγμα με τις πλημμύρες και οι κάτοικοι δικαίως ανέμεναν μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική στήριξη από τη δημοτική αρχή η οποία μετά τα πρώτα 24ωρα από την εκδήλωση της πλημμύρας και τις φωτογραφίες που έβγαζε για να δείξει ότι είναι παρούσα, εξαφανίστηκε εντελώς από το χωριό.

Η παράταξή μας δεν θα αφήσει τους κατοίκους των Καναλίων αβοήθητους και μόνους. Για αυτό και δεσμευτήκαμε για άμεση και δυναμική διεκδίκηση προς το αρμόδιο υπουργείο των δίκαιων αιτημάτων τους για αποζημιώσεις.

Επίσης υποσχεθήκαμε για τάχιστη παρέμβαση στα οδικά δίκτυα, στα φρεάτια και στα ρέματα, ώστε να αποτελέσουν πραγματικές ασπίδες προστασίας των Καναλίων, καθώς και για βελτίωση των υποδομών της περιοχής μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο με εξασφαλισμένους πόρους.

Οι οικογένειες των Καναλίων πρέπει να βρουν ξανά την ηρεμία, την κανονικότητά τους, την ελπίδα τους. Οι ίδιοι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να πετύχουν τα καλύτερα δυνατόν αποτελέσματα. Χρειάζονται, όμως και μια δημοτική αρχή που θα τους στηρίξει αποτελεσματικά. Αυτή τη βοήθεια και αφοσίωση θα τους προσφέρουμε εμείς για να μπορέσουν να οργανώσουν ξανά την ζωή τους.