ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αιχμές για το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων από την παράταξη "Ολοι μαζί, μπροστά"

Από τον υποψήφιο Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, Χαράλαμπο Πάσχο
Αιχμές για το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων από την παράταξη "Ολοι μαζί, μπροστά"

Αντί για Μουσείο, 2.500 γεωργικά εργαλεία αραχνιάζουν στο Βελεστίνο

Ένας πολιτισμικός πλούτος της περιοχής μας που είναι αναξιοποίητος. Το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων παραμένει στα χαρτιά και 2.500 εκθέματα, εργαλεία και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όλα τους πολιτισμικά κειμήλια της νεώτερης ιστορίας του τόπου μας, αραχνιάζουν στο πρώην αγροτικό ιατρείο.


Η σημερινή δημοτική αρχή έχει την απόλυτη ευθύνη για την εγκατάλειψη των χιλιάδων αυτών αντικειμένων και την σταδιακή τους απαξίωση. Υποσχέθηκε πολλά, αλλά, όπως έχει πράξει σε όλα τα μείζονα θέματα του Δήμου μας, αποδείχθηκε πως έλεγε ψέματα, κοροϊδεύοντας τους δημότες, γιατί δεν μπορούσε διαφορετικά να κρύψει την ανικανότητά της.


Χωρίς ίχνος σεβασμού στην ιστορία, τον μόχθο και την αξία των προγόνων μας και όλων αυτών των ανθρώπων που αφιέρωσαν την ζωή τους στο χωράφι και τις άλλες καλλιέργειες, αδιαφόρησε προκλητικά για να την ίδρυση ενός Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων μοναδικού όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά και στη Θεσσαλία.


Ακολουθώντας την γνωστή καταστροφική της τακτική να μην κτίζει πάνω στο έργο που παρέλαβε, πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την ευκαιρία να αναδειχθεί το Βελεστίνο σε Κέντρο Πολιτιστικής κα Αγροτικής Παράδοσης που θα προσέλκυε χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και άλλους συλλόγους και θα αναδείκνυε μια σημαντική πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας του κάμπου, την εξέλιξη της τέχνης και της τεχνολογίας στα χωριά από τους ίδιους τους αγρότες.


Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προχωρήσει σε εκμίσθωση με ένα πολύ συμβολικό ποσό των αποθηκών του πρώην Αγροτικού Συνεταιρισμού, ώστε εκεί να λειτουργούσε το Μουσείο γεωργικών Εργαλείων.


Ωστόσο η παρούσα Δημοτική Αρχή ακύρωσε την εκμίσθωση και μην έχοντας κανένα σχέδιο άφησε τα 2.500 εργαλεία να αραχνιάζουν στο πρώην αγροτικό ιατρείο. Αντί να δημιουργήσει το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων δεδομένου μάλιστα ότι είχε ήδη παραλάβει ταμείο με ικανοποιητική οικονομική επάρκεια από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και με την έλευση των εσόδων από την υψηλή επισκεψιμότητα, θα καλύπτονταν και τα έξοδα, οι σημερινοί διοικούντες τα αδιαφόρησαν προκλητικά, με αποτέλεσμα μετά από πέντε χρόνια απραξίας να βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.


Απέδειξε έτσι η σημερινή δημοτική αρχή ότι δεν σέβεται την ιστορία, δεν γνωρίζει τον πολιτισμό, αγνοεί την παράδοση αυτού του ιστορικού τόπου.


Για αυτό και πέταξε τα 2.500 γεωργικά εργαλεία σε ένα κτίριο προκαλώντας θλίψη και οργή σε όλους τους δημότες. Τέτοιους διοικούντες δεν αξίζει να έχει ο τόπος μας και σύντομα οι δημότες θα στείλουν ηχηρή απάντηση.


Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί τη σημερινή δημοτική αρχή; Μόνο κάποιοι ελάχιστοι που θέλουν τα εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα.


Όμως εμείς εκπροσωπούμε την μεγάλη πλειοψηφία και δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την απαξίωση και την παρακμή.


Άμεσα ενεργήσαμε και ήδη έχουμε εντοπίσει τον χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει τα 2.500 εκθέματα και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα σύγχρονο Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων που θα αποτελεί μαγνήτη για την έλευση πολλών σχολείων, συλλόγων, φορέων και ξένων τουριστών.


Γιατί σεβόμαστε την ιστορία του τόπου μας, γιατί θέλουμε να αναδείξουμε την παράδοσή μας και να οδηγήσουμε το Δήμο Ρήγα Φεραίου σε νέους δρόμους ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.


Η παράταξή μας αποτελούμενη από ανθρώπους με εμπειρία, γνώση και αγνό ενδιαφέρον για τον τόπο θα αγωνιστεί για να φέρουμε ξανά την ελπίδα στους δημότες μας.