ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν"

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μαγνησίας τάσσεται κατά των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας Covid-19
"Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν"

Τονίζει ότι ήδη οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν υπάρχοντα χρέη, μειώσεις τζίρων, έλλειψη ρευστότητας, ανατιμήσεις και αυξήσεις ρεύματος, πρώτων υλών, μεταφορών, με μέτρα στήριξης που αποδεικνύονται ελλιπή λόγω των καθημερινών εξελίξεων.

Επισημαίνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος έχει τηρήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τονίζει ότι το κόστος των test θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τις καταναλωτικές επιλογές των πολιτών. “Ειδικά η εστίαση, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια βιώνουν ήδη απώλειες. Οι κλειστοί χώροι της εστίασης δεν δέχονται ανεμβολίαστους, οι μεικτοί απαιτούν την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακού τεστ, κάτι που μειώνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των πελατών, όπως απαιτείται στο λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια. Ειδικά για τα τελευταία αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των κατ’ οίκον επισκέψεων. Κάτι το οποίο είναι απολύτως αντίθετο με την προστασία της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και μειώνει τα έσοδα του κράτους. Επίσης, η εξαίρεση επιχειρήσεων από τα τελευταία μέτρα προκαλεί διχασμό και διαχωρισμό των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, προς όφελος των μεγάλων, τη στιγμή που για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ δεν απαιτείται πιστοποιητικό σε αντίθεση με το μικρό λιανικό εμπόριο.

Η Πολιτεία από τη στιγμή που θέτει ως στόχο την αύξηση των εμβολιασμών, οφείλει να επικεντρωθεί στον τρόπο που θα καταφέρει να πείσει και όχι στο να εργαλειοποιεί τις επιχειρήσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η επιχειρηματικότητα είναι μια αλυσίδα που δεν πρέπει να σπάσει και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος προστασίας της δημόσιας υγείας και επιστροφής στην κανονικότητα.

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ουσιαστική στήριξη πριν καταστραφούν ολοσχερώς και μπουν λουκέτα, τα οποία θα φέρουν συνέπειες και στις θέσεις απασχόλησης. Ήδη βιώνουμε τα αποτελέσματα της αναστολής των επιταγών που έγινε, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να "κοκκινίσουν". Μόνο μέσα από ένα οργανωμένο πλαίσιο στήριξης θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο αιτούμαστε τα εξής:

  • Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023
  • Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων
  • Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους
  • Μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση σε 6% για καφέ και φαγητό
  • Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών
  • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος
  • Μετάθεση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος του επαγγελματικού βίου

Από την πλευρά μας επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες έχουμε αποδείξει έμπρακτα πως ακολουθούμε πιστά τα εκάστοτε μέτρα, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να αντέξουμε τα διαδοχικά lockdown και να επιβιώσουμε. Καλούμε την Πολιτεία να εξετάσει εκ νέου τις τελευταίες αποφάσεις της, να αφουγκραστεί τα αιτήματά μας, να συνομιλήσει με τα όργανα εκπροσώπησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και να μας στηρίξει έως ότου χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας”.

πηγή: ertnews.gr