ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέδριο με θέμα τον Ρήγα και τον νεοελληνικό διαφωτισμό στην Θεσσαλία

Με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά επιστημονικό συνέδριο με θέμα: "Ο Ρήγας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία", στις 5 και 6 Νοεμβρίου
Συνέδριο με θέμα τον Ρήγα και τον νεοελληνικό διαφωτισμό στην Θεσσαλία

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Φορέα Πολιτισμού της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού "Μαγνήτων Κιβωτός", σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και σε συνεργασία την Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, τις Ι. Μ. της Θεσσαλίας, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ανέφερε: "Το συνέδριο στοχεύει να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι μεγάλες προσωπικότητες της περιοχής μας όπως ο Ρήγας Βελεστινλής από το Βελεστίνο, ο Άνθιμος Γαζής από τις Μηλιές, ο Δανιήλ (κοσμικό όνομα Δημήτριος) Φιλιππίδης, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς από τις Μηλιές, ο Ιωάννης Πρίγκος από τη Ζαγορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ’ εκ Ζαγοράς, και πολλοί ακόμη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει ακόμη μια πολιτιστική εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση".

Μεταξύ των σκοπών του Συνεδρίου είναι:

-Η ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων και της ευρύτερης ιστορικής συγκυρίας, στοιχείων δηλαδή που είναι σχετικά άγνωστα στους σημερινούς Έλληνες.

-Η ανάδειξη των ιδεών και των συλλογικών κατακτήσεων που η Επανάσταση έφερε στο προσκήνιο, μορφών και προσώπων του Αγώνα, που ξεπέρασαν τα όρια της περιοχής και έτυχαν ευρύτερης ιστορικής αναγνώρισης, που έδρασαν πριν και αμέσως μετά, σε συνάρτηση με την Επανάσταση, και που μπορούν να προβληθούν ως πρότυπα για τους Νεοέλληνες, όπως ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Άνθιμος Γαζής, ο Δανιήλ Φιλιππίδης, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Ιωάννης Πρίγκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ’ κ.ά.).

-Η ανάδειξη της προσφορά της Εκκλησίας και του Κλήρου στον Αγώνα, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης (π.χ. διατήρηση της ταυτότητας του Γένους, Παιδεία, κληρικοί αγωνιστές, Νεομάρτυρες και ανάσχεση του καταστροφικού κύματος των βίαιων εξισλαμισμών, οικονομική συνεισφορά Μονών και πνευματική στήριξη του Αγώνα).

-Η ανάδειξη των διαχρονικών μηνυμάτων της Επανάστασης, που μπορούν να προβληθούν και σήμερα, ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και δημιουργούν προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.

πηγή: ertnews.gr