ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λευκωσία: Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τον Ρήγα, τον Λευκωσιάτη Ιωάννη Καρατζά και τους επτά Συντρόφους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, στο πλαίσιο των δράσεων του Παράλληλου Προγράμματός του συνδιοργάνωσε χθες (31/10) με τον Δήμο Λευκωσίας και το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Λευκωσιάτη Ιωάννη Καρατζά, συμμάρτυρα του Ρήγα Βελεστινλή - "Παρών" στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας
Λευκωσία: Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τον Ρήγα, τον Λευκωσιάτη Ιωάννη Καρατζά και τους επτά Συντρόφους

Η εκδήλωσηλωση διοργανώθηκε στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

Παραβρέθηκαν επίσης, ο κ. Γεώργιος Σούρλας, π. Υπουργός, π. Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας "ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ", οι Δήμαρχοι του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Βοϊου, Καστοριάς, Χίου και Ζίτσας, που αποτελούν τους τόπους καταγωγής των επτά συντρόφων του Ρήγα, καθως κι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του Δημου Λευκωσίας και των στρατιωτικων αρχών.

Ο κ. Νασίκας που βρίσκεται εδώ μερικές μέρες στο Νησί της Αφροδίτης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκατζή και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Λεωνή Ορφανίδου για την υπέροχη φιλοξενία.

Κάθε χρόνο, το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας "Ρήγας Βελεστινλής" τιμά την μνήμη του εθνικού μας ήρωα αλλά και των συντρόφων του, που φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους στον Πύργο Νεμπόιζα στο Βελιγράδι, στις 24 Ιουνίου το 1798.

Ανάμεσά τους τότε, βρισκόταν και ο 31χρονος Λευκωσιάτης Ιωάννης Καρατζάς.

Με απόφασή του το Ινστιτούτο επιλέγει κάθε χρόνo μία από τις γενέτειρες-Δήμους των συμμαρτύρων του Ρήγα Βελεστινλή για να πραγματοποεί τις εκδηλώσεις. Έτσι εκ περιτροπής οι Δήμοι Ζίτσας Ιωαννίνων, Καστοριάς, Λευκωσίας, Ρήγα Φεραίου, Σιάτιστας και Χίου πραγματοποιούν κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον εθνικό μας ήρωα Ρήγα Βελεστινλή και τους Συντρόφους του που κατάγονται από τους συγκεκριμένους δήμους.

Φέτος, η Λευκωσία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποποίησε τις εκδηλώσεις αυτές τιμώντας για πρώτη φορά τον Λευκωσιάτη ήρωα την Κυριακή 31 Οκτωβρίου με μνημόσυνο του Ρήγα Βελεστινλή, του Ιωάννη Καρατζά και των συντρόφων τους στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο των Κυπρίων Εθνομαρτύρων 1821. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο ιστορικός Πέτρος Παπολυβίου.

Στη συνέχεια οι επίσημοι καλεσμένοι μετέβησαν στις 12:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας παρουσία του δημάρχου της πόλης Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη όπου απηύθυναν χαιρετισμό οι δημάρχοι των πόλεων καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα Βελεστινλή. Ακολούθως έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Ιωάννης Καρατζάς. Ο Κύπριος συμμάρτυρας του Ρήγα» του κ. Γεώργιου Ι. Σούρλα, πρ. Υπουργού – Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Συντόνισε ο κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την νεαρή πιανίστρια Άννα Αβρααμίδου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες