Οι μελέτες φορέων για την Περιφέρεια σχετικά με τις οσμές κι επικίνδυνες ουσίες στις βιομηχανίες
Να σημειωθεί πως κατά διαστήματα στο Βελεστίνο και την περιοχή που βρίσκεται δίπλα στην Β` ΒΙ.ΠΕ. υπάρχουν επίσης παράπονα για οσμές.
Αναλυτικά από το ertnews.gr
Δεν είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία οι ουσίες που ταυτοποιήθηκαν στα δείγματα των αερίων που ελήφθησαν από τις καμινάδες έξι εργοστασίων ενώ συμβάλλουν κατά ένα ελάχιστο ποσοστό στην τελική οσμή που φθάνει στην πόλη του Βόλου αν συμβάλλουν οι καιρικές συνθήκες. Επιπλέον κάτω των ορίων είναι και οι διοξίνες τα φουράνια και τα βαρέα μέταλλα που μετρήθηκαν μέσα στις καμινάδες της Χαλυβουργίας και της ΑΓΕΤ.
Αυτά επισημάνθηκαν στη σημερινή παρουσίαση των δύο μελετών που εκπονήθηκαν από πιστοποιημένο εργαστήριο της Envirometrics και τον Δημόκριτο έπειτα από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Απομένει να ολοκληρωθούν οι μελέτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την ταυτοποίηση των οσμών μέσα στην πόλη του Βόλου και οι έλεγχοι στο έδαφος για βαρέα μέταλλα, διοξίνες και φουράνια στο Π.Σ. και γύρω από αυτό, από συγκεκριμένα σημεία που έχουν επιλεγεί.
Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, αλλά και η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, παρουσία και εκπροσώπων την εταιρείας που εκπόνησε τη μελέτη της ολφακτομετρίας και του εκπροοσώπου του ΚΕΠΕ που συμμετείχε στην λήψη των δειγμάτων για τον έλεγχο των βαρέων μετάλλων και διοξινών που έκανε ο Δημόκριτος.
Έτρεξαν παράλληλα δύο ερευνητικά προγράμματα και βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα δύο. Σήμερα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της ολφακτομετρίας για την ταυτοποίηση των οσμών, διερευνήθηκαν οι πτητικές χημικές ενώσεις σε έξι βιομηχανίες γύρω από το Πολεοδομικό Συγκρότημα. Παράλληλα με ένα μοντέλο διασποράς διερευνήθηκε κατά πόσο αυτές οι οσμές μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας του Βόλου. Η ταυτοποίηση των οσμών κατέδειξε ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα, τοξικότητα και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Επιπλέον αυτές οι βιομηχανίες συμβάλλουν σε φαινόμενα και επεισόδια οσμής, όταν αυτά εμφανίζονται και κάτω από μετεωρολογικές συνθήκες που ίσχυαν όταν προκλήθηκαν τα επεισόδια οσμής. Οι μετρήσεις έγιναν σε διάστημα μηνών μέσα στο 2019 και το 2020.Τα εργοστάσια που ελέγχθηκαν είναι η Θεσσαλική Ασβεστοποιία, η BIOMAR, η ΑΓΕΤ, η Χαλυβουργία Ελλάδος, η Petrolin και η Σακούλας Γεώργιος. Έξι από αυτά βρίσκονται στα δυτικά της πόλης, από όπου στην πλειονότητα έρχονται οι οσμές όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι της Envirometrics και της ΑΓΕΤ ανατολικά.
Οι μετρήσεις που έγιναν από το Δημόκριτο για διοξίνες και φουράνια και βαρέα μέταλλα σε δύο μεγάλες βιομηχανίες, τη Χαλυβουργία και την ΑΓΕΤ, που λόγω των καυσίμων τους και του όγκου παραγωγής τους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα, έδειξαν ότι τα αποτελέσματα είναι εντός των επιτρεπτών ορίων. Οι μετρήσεις έγιναν τον Απρίλιο του 2021 σε ένα διάστημα τριών ημερών και με τα εργοστάσια σε πλήρη λειτουργία.
Επίσης αναμένονται σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα της έρευνας του εργαστηρίου του ΑΠΘ που και αυτό έχει στόχο την ταυτοποίηση των οσμών και παράλληλα τη συσχέτιση των αποτελεσμάτων εδάφους σε βαρέα μέταλλα και διοξίνες και φουράνια. Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο της έρευνας.
Τα αποτελέσματα εστάλησαν και στο υπουργείο για να τα συμπεριλάβουν σε όποιες ΑΕΠΟ τους αφορούν. Θα επαναλαμβάνονται οι μετρήσεις και τα επόμενα χρόνια.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη μελέτη του Δημόκριτου
Για "πρωτοποριακές έρευνες και συνδυαστικές έρευνες που γίνονται πρώτη φορά στην Ελλάδα" έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα, στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας.
πηγή: ertnews.gr