ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΦΕΡΩΝ ΝΕΑ

Διαμαρτυρία ενάντια στην Ελληνοαμερικανική συμφωνία - "Περιοχές μετατρέπονται σε στόχο – «μαγνήτη» επιθέσεων"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου ενάντια στη νέα Ελληνοαμερικανική συμφωνία
Διαμαρτυρία ενάντια στην Ελληνοαμερικανική συμφωνία - "Περιοχές μετατρέπονται σε στόχο – «μαγνήτη» επιθέσεων"

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν χαρακτηριστικά:

"Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 στις 19.00 στο Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου ενάντια στη Νέα Ελληνοαμερικανική συμφωνία.

Η Νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία δεν είναι αμυντική, αλλά επιθετική που δεν αφορά την υπεράσπιση της πατρίδας μας, αλλά τη συμμετοχή της σε επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που έχουν στόχο τη Ρωσία και την Κίνα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας δεν έχουν καμιά δουλειά στο Σαχέλ και στα Στενά του Ορμούζ, ενώ οι ΗΠΑ δεν λένε τίποτα συγκεκριμένο για τις αξιώσεις της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να είναι με το μέρος των συμφερόντων του λαού και των άλλων λαών της περιοχής.

Επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας όπου αναφέρεται:

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου μαζί με εκπροσώπους σωματείων και φορέων του Ν. Μαγνησίας, με τη σημερινή της κινητοποίηση, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το «στρατηγικό διάλογο» με τις ΗΠΑ, που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί την ανανέωση της Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις. Η νέα συμφωνία πρόκειται να έχει ισχύ 5ετίας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση κι άλλων στρατιωτικών βάσεων σε πολλές περιοχές.

Σήμερα, η χώρα μας συμμετέχει με 6,6 δισ. ευρώ ή 3,82% του ΑΕΠ της χώρας για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια μέσα στο 2021 στα ποσά που δίνει για το ΝΑΤΟ.Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση απαντά ότι “Το ταμείον είναι μείον” στα αιτήματα του λαού για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του, για νοσοκομεία και σχολεία, για μισθούς και συντάξεις!

Τα τελευταία δύο χρόνια, υλοποιώντας «το πνεύμα και το γράμμα» των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφωνιών, ακόμα περισσότερες ελληνικές φρεγάτες βρέθηκαν εκτός συνόρων. Από τον Λίβανο και τη Λιβύη έως τα Στενά του Ομάν. «Patriot» και Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία σημαδεύοντας το Ιράν, ενώ έγιναν νέες στρατιωτικές συμφωνίες με χώρες του Περσικού, αναβαθμίστηκαν παραπέρα οι σχέσεις με το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ.

Επίσης, σήμερα, 21 στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη, με διάφορους τρόπους εξυπηρετούν αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες και μετατρέπουν τη χώρα μας σε ορμητήριο για τους πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ,όπως ήδη έχει γίνει με τη βάση της Σούδας στις επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία (1999), το Αφγανιστάν (2001), το Ιράκ (2003), τη Λιβύη και τη Συρία (2011). Ελληνικά Μαχητικά F16 περιπολούν για τη «φύλαξη» του εναέριου χώρου της Αλβανίας, της Β. Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου από τη Ρωσία. Ακόμη, χρησιμοποιήθηκε στρατιωτικός εξοπλισμός και τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή Ελλήνων στρατιωτικών στον πόλεμο του Αφγανιστάν, στο πλευρό των ΗΠΑ, ενώ με τη νέα ελληνογαλλική συμφωνία σχεδιάζεται να αποσταλούν στρατιωτικές δυνάμεις στο πολεμικό σφαγείο του Σαχέλ.

Με τη Ελληνοαμερικανική συμφωνία πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα αναβαθμίστηκαν σε βασικά στηρίγματα για την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, στα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία, φέρνοντας τον λαό στο επίκεντρο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Πολλές περιοχές μετατρέπονται σε στόχο – «μαγνήτη» επιθέσεων, σύμφωνα και με τις κατ’ επανάληψη δηλώσεις αξιωματούχων χωρών που βρίσκονται σε ανταγωνισμό με το ΝΑΤΟ. Μεταξύ αυτών και η Μαγνησία, ο Βόλος, η Αγχίαλος και το Στεφανοβίκειο, η Λάρισα, όπου όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως και το Στρατόπεδο Γεωργούλα, εντάσσονται στους επιθετικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ εναντίον άλλων λαών.

Είναι προφανές ότι η χρόνια εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και σχεδιασμούς, όχι μόνο δεν προστατεύουν τη χώρα και το λαό, όπως ισχυρίζονται οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά κάνουν πιο επικίνδυνη την κατάσταση. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε πορεία χειροτέρευσης. Ας θυμηθούμετην Καμπούλ και το Αφγανιστάν: Οι “προστάτες” του ΝΑΤΟ αφού κατέσφαξαν έναν λαό για 20 χρόνια, αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες, μέσα σε μία νύχτα άφησαν τους “συμμάχους τους” στο έλεος των Ταλιμπάν! Κανένας ιμπεριαλιστής δεν πρόκειται να μας προστατέψει!

Σ’ αυτές τις συνθήκες έχει μεγάλη σημασία η ενίσχυση της πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η νέα «επικαιροποίηση» της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και αναβάθμισης του ρόλου της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, κάνει επίκαιρα και αναγκαία τα αιτήματα: Να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να αποδεσμευθεί η χώρα μας απ’ όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από το εξωτερικό, από τις στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων.

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ"

πηγή: e-thessalia.gr