ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου παρουσιάζει το βιβλίο του Δ. Καραμπερόπουλου για τον Ρήγα

Το τελευταίο βιβλίο με τίτλο "Μελέτες Για Τον Ρήγα Βελεστινλή" του Δημητρίου Καραμπερόπουλου θα παρουσιάσει σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου το Σάββατο 16 Οκτωβρίου και ώρα 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Παρκ" του Βόλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση
Ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου παρουσιάζει το βιβλίο του Δ. Καραμπερόπουλου για τον Ρήγα

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Δρ Αρχαιολογίας-Επίτιμη Προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου, ο Δρ Φυσικός Χρήστος Ξενάκης και ο ερευνητής-συγγραφέας Δημ. Καραμπερόπουλος. Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου Μαίρη Τσακνάκη-Γαβαλά ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Το βιβλίο "Μελέτες για τον Ρήγα Βελεστινλή. 30 χρόνια (1990-2020)" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών - Βελεστίνου -Ρήγα περιλαμβάνει μελέτες και επιστημονικές αναφορές του Δημ. Καραμπερόπουλου για τον Ρήγα Βελεστινλή που έχουν δημοσιευθεί κατά τη διάρκεια τριάντα χρόνων (1990 – 2020) σε επιστημονικά περιοδικά, τόμους πρακτικών συνεδρίων και εφημερίδες. Στο πολυσέλιδο και πολυσυλλεκτικό εκδοτικό πόνημα των 1228 σελίδων με τη σύσταση ειδικών συγκεντρώνονται κατά θεματική ενότητα και χρονολογική σειρά έρευνες που συνετέλεσαν με την παρέλευση των ετών στην αποτελεσματική συλλογή ιστορικών δεδομένων.

Ο ιατρός Δημ. Καραμπερόπουλος γεννήθηκε στο Βελεστίνο το 1945, όπου έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει την ειδικότητα του παιδιάτρου από το 1980, την οποία ασκεί στην Κηφισιά όπου ζει. Από το 1990 ασχολείται με την Ιστορία της Ιατρικής της εποχής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, δημοσιεύοντας πολλές πρωτότυπες μελέτες. Ανακηρύχθηκε με άριστα Διδάκτωρ της Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1996. με μια πολυσέλιδη εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία αναφέρεται στα έντυπα ελληνικά ιατρικά βιβλία της προεπαναστατικής Ελλάδας. Ίδρυσε το Σύλλογο Βελεστινιωτών Αθηνών (1981) και μέχρι το 1997 εξέδιδε τη εφημερίδα του Συλλόγου "Φωνή του Βελεστίνου". Ίδρυσε την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα (1987), της οποίας είναι πρόεδρος. Έχει διοργανώσει από το 1986  επτά Διεθνή συνέδρια για τον Ρήγα Βελεστινλή και την γενέτειρά το και εκδίδει τα αντίστοιχα πολυσέλιδα Πρακτικά τους. Έχει εκδώσει τα ολοκληρωμένα για πρώτη φορά Άπαντα τα έργα του Ρήγα το 2007 και το Σύνταγμα του Ρήγα σε δέκα γλώσσες βαλκανικές και ευρωπαϊκές.

Συμμετείχε σε όλα, σχεδόν, τα Συνέδρια και Συμπόσια, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, που διοργανώνονταν για τον Ρήγα Βελεστινλή καθώς επίσης δίδει πολλές ομιλίες σχετικά με την προσωπικότητα και το επαναστατικό σχέδιο του εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή.

Σημειώνεται ότι για την παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι απαραίτητη η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό.