ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης

Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Κρήτη - Σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά του νησιού το επίκεντρο
Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης
© Petrovich11 | Dreamstime.com

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε στις 12.24 το μεσημέρι της Τρίτης και ήταν εντάσεως 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ ωστόσο το επίκεντρο ήταν διαφορετικό από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου και σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή.

Συγκεκριμένα, το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Ζάκρου στο Λασίθι ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 8,2 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν εντάσεως 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κι έγινε αισθητός σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο.

Μάλιστα, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έχει εκδώσει, προληπτικά, προειδοποίηση και για τσουνάμι καθώς υπάρχει σχετική εκτίμηση.

Παράλληλα, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στο οδικό δίκτυο αφού υπάρχουν καταγραφές για καταρρεύσεις βράχων σε διάφορα σημεία, καθώς η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται.

Σημειώνεται πως με εντολή του αρχηγού αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη όλες οι δυνάμεις στην Κρήτη είναι έτοιμες για να παρέμβουν εάν και όπου χρειαστεί. Σε εφαρμογή τέθηκε το σχέδιο "Εγκέλαδος".

"Διαφορετικά ρήγματα"

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός "βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».

Πάντως, σύμφωνα και με τον καθηγητή διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα, η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση δεν έχει άμεση σχέση με το σεισμό προ δύο εβδομάδων στο Αρκαλοχώρι.

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο

Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρπάθου και συγκεκριμένα στις 12:32. Είχε εστιακό βάθος 12,5 χιλιόμετρα.

Επίσης, στις 12:36 σημειώθηκε μετασεισμός 4 Ρίχτερ από τον μεγάλο σεισμό ανατολικά της Ζάκρου.

πηγή: efsyn.gr

Πιο διαβασμένα