ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καιρός: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ - Έρχεται η κακοκαιρία "Μπάλλος"

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (EMY), προειδοποιώντας για νέο κύμα κακοκαιρίας, με την ονομασία "Μπάλλος", το οποίο θα επηρεάσει τη χώρα από την Πέμπτη
Καιρός: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ - Έρχεται η κακοκαιρία "Μπάλλος"
Φωτογραφία: Φοίβος Παπαγεωργίου / Μουσικό Βαγόνι

Η νέα κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά:

  • τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες
  • τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη
  • την πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ηπειρωτικά

Αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Α. Οι βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται σήμερα Τρίτη (12-10-2021) σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας και είναι πρόσκαιρα ισχυρές βαθμιαία θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Β. Ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα Μπάλλος (Ballos) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από την Πέμπτη (14-10-2021) και από τα δυτικά – νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

Την Παρασκευή (15-10-2021) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

2. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (14-10-2021) θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή (15-10-2021) οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

3. Την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Βροχή ενός έτους μέσα σε τρεις μέρες

Υπενθυμίζεται πως με ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίστηκε και χθες, για 6η μέρα, το πέρασμα της "Αθηνάς" από τη χώρα, κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονία και Θράκη), αλλά και σε Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά, Αιγαίο και Κρήτη. Τις ύστερες απογευματινές ώρες ισχυρή βροχόπτωση έπληξε αρκετές περιοχές της Αθήνας, ενώ καταρρακτώδης βροχή έπεσε στο Γκάζι, στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι και στον Κορυδαλλό.

Χθες και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες οι πιο ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν καταγραφεί –σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου/meteo.gr–στο Βατοπέδι στον Αθω με 74 χιλιοστά βροχής, στη Θάσο 67 χιλ., στον Κορινό Πιερίας 62 χιλ., στο Λάκκωμα Θεσσαλονίκης 57 χιλ., στη Νέα Μηχανιώνα 56 χιλ., στο Βαρθολομιό Ηλείας 54 χιλ., στο Αγρίνιο 51 χιλ. και στην Πηνεία Ηλείας 50 χιλιοστά βροχής. Οσον αφορά τις μέγιστες ριπές ανέμου χθες αυτές καταγράφηκαν στην Παξιμάδα Καρύστου με 87 χλμ./ώρα, στη Μεγίστη Λαύρα με 77 χλμ./ώρα, στην Απείρανθο Νάξου με 74 χλμ./ώρα, στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης με 72 χλμ./ώρα και στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας με 71 χλμ./ώρα.

Τις προηγούμενες ημέρες ιδιαίτερα έντονη ήταν η βροχόπτωση στην περιοχή του Πηλίου. Στην περιοχή της Ζαγοράς, που έχει συχνά υψηλά επίπεδα βροχής, εντός 72 ωρών, από το απόγευμα της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου έως το απόγευμα της Κυριακής 10 Οκτωβρίου έπεσαν 700 χιλιοστά βροχής. Μέσα σε ένα τριήμερο έπεσε σχεδόν διπλάσια βροχή απ όση πέφτει συνολικά στην Αθήνα σε ένα έτος. 

"Στη βόρεια Εύβοια σημειώθηκαν ισχυρές βροχές, χωρίς όμως να έχουμε σαφή εικόνα για το ύψος της βροχόπτωσης στην περιοχή των καμένων, καθώς δεν υπάρχουν μετεωρολογικοί σταθμοί στη ζώνη που επλήγη από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Υπάρχουν τρεις σταθμοί στην ευρύτερη περιοχή της Β. Εύβοιας, που όμως δεν επηρεάστηκαν έντονα από το κύμα κακοκαιρίας" ανέφερε στην "Κ" ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου και υπεύθυνος του meteo.gr. «Είναι επιτακτική ανάγκη σε περιπτώσεις όπως της βόρειας Εύβοιας να υπάρχει ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, έτσι ώστε σε συνδυασμό με τα δεδομένα δορυφόρων να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός καιρικού φαινομένου, ιδιαίτερα των ισχυρών και επικίνδυνων, και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα» τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος. Πάντως, για να έχουμε μια εικόνα, από σχετικά κοντινούς σταθμούς στο χρονικό διάστημα από 9 Οκτωβρίου έως τις 16.00 της 10ης Οκτωβρίου στην Ιστιαία καταγράφηκαν 10 χιλ. βροχής, στους Ωρεούς (βόρεια Εύβοια) 39 χιλ., στη Ζαγορά 473 χιλ., στη Μακρινίτσα 40 χιλ., στη Σκιάθο 119 χιλ., στη Γλώσσα Σκοπέλου 139 χιλ. και στη Σκόπελο 38 χιλ. βροχής.  

Σήμερα και αύριο θα υπάρχει ύφεση στα καιρικά φαινόμενα, για να σημειωθεί νέα επιδείνωση, με βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη και την Παρασκευή από τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Για σήμερα η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη δυτική Ελλάδα, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στα Δωδεκάνησα.

πηγή: kathimerini.gr