ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαγική βραδιά στο Βελεστίνο

Ίσως και χιλιάδες κόσμου απόλαυσαν μία μοναδική βραδιά την Κυριακή (12/9) στον πεζόδρομο Βελεστίνου με τον σπουδαίο ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά στο επίκεντρο να "απαγγέλει" μέσω του Νίκου Γκάτσου έργα τεράστιων Ελλήνων συνθετών που "συνομιλούν" με την δημοτική μας παράδοση
Μαγική βραδιά στο Βελεστίνο

Μαζί του, ο "ηλεκτρικός" Κώστας Παυλόπουλος, ψυχή του δημοτικού τραγουδιού, οι στεντόρειοι Θάνος Ματζίλης και Νικολέτα Λυμπεροπούλου, με την εξαιρετική Ορχήστρα Ρυθμός υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του συνδημότη μας μουσικού, Νίκου Χιώτογλου, μετέφεραν επί σκηνής το βιβλίο "Με τον ήλιο γείτονα" της Αγαθής Δημητρούκα, που περιλαμβάνει στίχους του Νίκου Γκάτσου, οι οποίοι θεματικά και υφολογικά "συνάδουν" με δημώδη άσματα και συνδιαλέγονται μαζί τους.

Πρόκειται για στίχους τραγουδιών πασίγνωστων όπως το "Μίλησέ μου" και η "Μπουρνοβαλιά", εμβληματικών όπως ο "Τσάμικος" και το "Στου Διγενή τα κάστρα", θρυλικών όπως σχεδόν όλα του κύκλου Δροσουλίτες ή μη μελοποιημένων όπως ο "Μανιάτικος εσπερινός", οι οποίοι, αποσπασμένοι από τον συγκεντρωτικό τόμο Όλα τα τραγούδια, παρουσιάζονται με πλούσιο σχολιασμό και αντικριστά με τα δημοτικά τραγούδια αναφοράς.

Την επιμέλεια της παράστασης είχε η Αγαθή Δημητρούκα, συγγραφέας, μεταφράστρια και στιχουργός η οποία έζησε για χρόνια δίπλα στο πλευρό του μεγάλου Νίκου Γκάτσου. Η ίδια, βρισκότανε επίσης επί σκηνής για να μας εξηγήσει και να μας απαγγείλει.

Όπως σημείωσαν οι συντελεστές, η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά χθες επιλέγοντας για το ξεκίνημά της το Βελεστίνο, την γενέτειρα του Ρήγα Βελεστινλή αντί του Βόλου. Η εκδήλωση εντάσσονταν στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Ρήγα Φεραίου για το έτος 2021.

Δείτε αναλυτικά το Φωτορεπορτάζ ΕΔΩ

Δείτε βίντεο από το Μουσικό Βαγόνι