ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου παρουσιάζει "Τα μάτια τέσσερα"

Η νέα παραγωγή, "Τα μάτια τέσσερα", του πολυβραβευμένου συγγραφέα Γιάννη Τσίρου
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Βόλου παρουσιάζει "Τα μάτια τέσσερα"

To Σάββατο 13 Απριλίου στις 21:15 ξεκινούν οι παραστάσεις της νέας παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου με το έργο "Τα μάτια τέσσερα", του πολυβραβευμένου συγγραφέα Γιάννη Τσίρου. Ένα έργο σύγχρονο, ουσιώδες, αιχμηρό, χωρίς υπερβολές, λιτό αλλά και πολυεπίπεδο, το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Δραματουργίας Καρόλου Κουν 2010.

Ημέρες και ώρες των παραστάσεων: Πέμπτη έως Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 20:00, από 13 Απριλίου έως 12 Μαΐου (εξαιρείται η Μ. Εβδομάδα) στο Θέατρο της "Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας" (Χατζηαργύρη με Ρήγα Φεραίου).

Η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης έχει οριστεί το Σάββατο 20 Απριλίου στις 21:15 στο Θέατρο της "Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας".

Σχετικά με το έργο


Σε περίοδο μιας αχαλίνωτης κρατικής και κοινωνικής διαφθοράς και αδιαφορίας, με αφορμή την κλοπή ενός κραγιόν από την άνεργη νεαρή Άννα, ο μηχανισμός του νόμου μπαίνει σε λειτουργία. Η προσπάθειά της να διαφύγει από τη σύλληψη, της προσάπτει την επιπλέον κατηγορία της Αντίστασης κατά της Αρχής, αλλά και τον τραυματισμό της από πυροβολισμό στο πόδι. Κι ενώ το πόδι της μολύνεται από γάγγραινα και κακοφορμίζει, ο ηλικιωμένος παππούς της ακροβατεί μεταξύ των εξουσιών ζητώντας δικαίωση. Μια Αστυνομικός, ένας Βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, ένας ανώτερος Δικαστής, ένας Δημοσιογράφος της τηλεόρασης αλλά και το περιβάλλον τους, εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία τους και το απύθμενο χάος της δικαιοσύνης. Το γράμμα του νόμου εξαντλείται, αφήνοντας ακρωτηριασμένη τη νεαρή Άννα, αλλά και έκθετες τις τέσσερες εξουσίες.


Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, "ο νόμος είναι ίσος για όλους. Οι άνθρωποι όμως, δεν είναι ίσοι. Οι κοινωνικά αδύναμοι παραβάτες είναι πιο ένοχοι. Όπως κι αν έχει, βέβαια, δεν πρέπει να διαφωνούμε με τις δικαστικές αποφάσεις, όσο σκληρές κι αν είναι. Χωρίς αυτές ο κόσμος θα ήταν χειρότερος. Μόνο που χειρότερος γίνεται, όταν αυτές οι αποφάσεις δεν ισχύουν για όλους. Τότε ο ανθρώπινος νόμος μοιάζει να συμπορεύεται υποδόρια με το νόμο της φυσικής επιλογής. Οι αδύναμοι παραβάτες εξαλείφονται, οι δυνατοί επιβιώνουν. Και ιδανικός τόπος αναπαραγωγής είναι η αδιάφορη κοινωνία. Στο έργο μου, δεν μπαίνω στον πειρασμό ν’ ασχοληθώ με τα αδικήματα των `δυνατών`. Οι `δυνατοί` δεν αντιστέκονται ποτέ στις Αρχές. Αντιθέτως τα αδικήματα των `αδύναμων` ξεχειλίζουν από δραματικές λεπτομέρειες.


Δεν έχει σημασία αν αντιστάθηκαν σε ευνομούμενη δημοκρατία ή σε ολοκληρωτικό καθεστώς. Η αντίσταση κατά της Αρχής εξομοιώνει πολιτικά τις εξουσίες. Από τη σύλληψη λοιπόν του παραβάτη μέχρι και την τιμωρία του, κάθε πολιτειακός εκπρόσωπος γίνεται πρόσωπο απρόσωπο. Το αστυνομικό όργανο, άκαμπτο, εφαρμόζει το νόμο, ο νομοθέτης αποποιείται τις προσωπικές του σχέσεις με τον παραβάτη, ο δικαστής τηρεί τις δέουσες αποστάσεις. Μόνο ο δημοσιογράφος, αναζητά «δικαίωση» για τον αδύναμο. Τότε η τηλεοπτική δημοσιοποίηση γίνεται το έσχατο καταφύγιό του. Και το τίμημα της σωτηρίας είναι η διαπόμπευση της αδυναμίας του. Άλλωστε, όπου κι αν βρεθούμε, όποιοι κι αν είμαστε, `δυνατοί` ή `αδύναμοι`, όποια ιδεολογία κι αν έχουμε, οι πράξεις μας, οι αντιδράσεις μας, ακόμα και η αδράνειά μας, θα γίνουν εικόνα μιας τηλεόρασης. Δε μπορούμε να την αποφύγουμε. Ούτε να την αμφισβητήσουμε, γιατί τότε, ίσως στραφεί εναντίον μας",


Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο Γρηγόρης Γαλάτης, ο οποίος αναφέρει για τη νέα παραγωγή πως "η προσπάθεια και οι δυνάμεις μας, εστίασαν στο να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις ανάγκες του έργου και στην ανάγκη μας για επικοινωνία, ουσιαστικές σχέσεις και αληθινά ερεθίσματα. Οφείλουμε, να δημιουργούμε και να συντηρούμε εκείνο το χώρο μέσα μας, που επιτρέπει και εκφράζει αυτή την ανάγκη. Ελπίζω να τα καταφέραμε και να γίναμε εκείνο το δοχείο, που θα μεταφέρει στον κόσμο το εξαιρετικό υλικό του συγγραφέα, χωρίς μεγάλες αλλοιώσεις και διαρροές".

Τη σκηνογραφία της παράστασης έχει αναλάβει ο ο Αλέξης Ψυχούλης, τη μουσική ο Νίκος Μεργιαλής και τα κοστούμια η Ασπασία Μπότα. Φωτογραφίες, Λευτέρης Πλαβός.

Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Σύνθια Μπατσή, Μπέτυ Νικολέση, Βλάσσης Ζώτης, Γιάννης Κοτσαρίνης, Νιόβη Κωστοπούλου, Γρηγόρης Γαλάτης, Μαρία Μαργαρίτη, Μαρία Γιουρμετάκη.


Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2018-2020 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.


Προπώληση εισιτηρίων: Στο "Δίαυλο" (Σκενδεράνη 11, τηλ. 2421025363) Τρίτη έως Πέμπτη 10:00 – 13:00 και Δευτέρα έως Τετάρτη 18:00 - 20:00 και στο ταμείο του Θεάτρου μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης (τηλ:2421027441).


*(Η προπώληση στο "Δίαυλο" δεν θα ισχύει από 22/4 έως 3/5/2019).


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. παρακαλούμε επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2421082358, 2421082870 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.doepap.gr και τη σελίδα μας στο facebook "Τέχνες στο Βόλο" και "ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου".

 

Πιο διαβασμένα