Σε αναστολή λειτουργίας και το Νηπιαγωγείο Αγίου Γεωργίου
Βρύναινα, Πλάτανος, Μικροθήβες, Άγιος Γεώργιος Φερών, Άγιος Βλάσιος. Κάποτε όλα αυτά τα χωριά είχαν Νηπιαγωγεία ζωντανά από τις φωνές των νηπίων που φοιτούσαν εκεί. Αυτό, όμως, δεν ισχύει πλέον, λόγω του δημογραφικού προβλήματος με τα σχολεία να είναι ο καθρέπτης μιας πολύ ανησυχητικής κατάστασης.
Στη Μαγνησία υπάρχουν τουλάχιστον δέκα σχολεία εκ των οποίων τα οκτώ Νηπιαγωγεία και τα δύο Δημοτικά, τα οποία βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, καθώς δεν διαθέτουν μαθητές.
Πιο συγκεκριμένα τα Νηπιαγωγεία στον Άγιο Βλάσιο, στον Άγιο Λαυρέντιο, στο Αιδίνι, στον Πλάτανο, στις Μικροθήβες, στον Άγιο Γεώργιο Φερών, στη Χλόη δεν θα κτυπήσει το σχολικό κουδούνι φέτος, ενώ το ίδιο ισχύει και με τα Δημοτικά στη Βρύναινα και τον Πλάτανο.
Χωριά του κάμπου και του ορεινού όγκου που είναι ζωντανά, άλλα με 150-200 μόνιμους κατοίκους και άλλα με περισσότερους, δεν έχουν παιδιά για να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία τους.
Η περιφέρεια ερημώνει και τα νέα ζευγάρια στρέφονται στην πόλη ή στις κωμοπόλεις.
Μάλιστα στα προαναφερθέντα σχολεία δεν αποκλείεται να προστεθεί το Δημοτικό Μακρυράχης, που επίσης μπορεί να τεθεί φέτος σε αναστολή λειτουργίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι τα Νηπιαγωγεία Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Μικροθηβών, Αγίου Γεωργίου Φερών, όπως και τα Δημοτικά Βρύναινας και Μακρυράχης λειτουργούσαν κανονικά.
Σημειώνεται πως ένα σχολείο μπαίνει σε αναστολή λειτουργίας για τρία χρόνια και, αν δεν βρεθούν μαθητές, τότε καταργείται.
"Το δημογραφικό αποτελεί εθνικό ζήτημα", τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος και πρόσθεσε πως "στο μαθητικό δυναμικό των σχολείων το πρόβλημα φαίνεται πολύ έντονα. Τα τελευταία χρόνια οι μαθητές στη Μαγνησία μειώνονται κατά 6%. Και τα επόμενα δύο με τρία χρόνια βλέποντας τον αριθμό στα νήπια και τα προνήπια το ποσοστό αυτό μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει στο 12%".
Φέτος στην Α’ Τάξη θα φοιτήσουν 1.490 παιδιά, ενώ πέρυσι ήταν 1.580, δηλαδή 90 παιδιά λιγότερα από πέρυσι.
"Οι μαθητές κάθε χρόνο μειώνονται και χρειάζονται πολιτικές από την κυβέρνηση για να αναστραφεί η κατάσταση. Υπάρχουν χωριά με κόσμο και δεν υπάρχουν παιδιά για να πάνε σχολεία. Στη Μαγνησία από τα 123 Νηπιαγωγεία, ένα ποσοστό 7% βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας", ανέφερε ο κ. Μούσιος.
Και συμπλήρωσε πως "εμείς ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας σε απομακρυσμένα χωριά, να υπάρχουν διαφορετικοί όροι για να μπορούν να λειτουργούν τα Νηπιαγωγεία έστω και με λιγότερα παιδιά από αυτά που προβλέπεται".
Τα προνήπια που θα φοιτήσουν από την ερχόμενη σχολική χρονιά στα Νηπιαγωγεία ανέρχονται στα 1300, ενώ οι μαθητές της Στ’ Τάξης θα αγγίζουν τους 2.000. Μέσα σε επτά χρόνια το μαθητικό δυναμικό στη Μαγνησία μειώνεται κατά 700 άτομα.
Και είναι ένας σημαντικός δείκτης που αποτυπώνει τη σημαντική μείωση του μαθητικού δυναμικού, καθώς ανάμεσα σε έξι χρόνια υπάρχει ένα χάσμα περίπου 700 ατόμων. Άλλωστε τα προνήπια που θα φοιτήσουν φέτος, γεννήθηκαν το 2017 σε μια επίσης δύσκολη χρονιά λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η μείωση των μαθητών που στα Δημοτικά είναι ήδη εμφανής στα Γυμνάσια, ενώ πολύ σύντομα θα επεκταθεί και στα Λύκεια.