ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Σε απόγνωση οι αμυγδαλοπαραγωγοί των χωριών της Κάρλας από την καρπόπτωση λόγω παγετού" 

Σε απόγνωση οι παραγωγοί αμυγδάλων στην περιοχή της Κάρλας καθώς για δεύτερη χρονιά τα 3 τελευταία χρόνια τα δέντρα τους πλήγηκαν από τον παγετό
"Σε απόγνωση οι αμυγδαλοπαραγωγοί των χωριών της Κάρλας από την καρπόπτωση λόγω παγετού" 

Όπως αναφέρει ο Δημοτικός Σύμβουλος της περιοχής κ. Βαγγέλης Παρσάς, το 2017 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους καλλιεργητές αμυγδάλων καθώς σε πολλές περιοχές γύρω από την Κάρλα (Κανάλια, Κερασιά, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο) η απώλεια παραγωγής έφτασε σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και στο 100%. Έπειτα από συνεχείς παρεμβάσεις θεσμικών παραγόντων και επιστημονικών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ) καταφέραμε να εντάξουμε τις αμυγδαλιές στο πρόγραμμα των ΠΣΕΑ όπου και κάναμε δηλώσεις το Δεκέμβριο του 2018 προκειμένου να αποζημιωθούμε. Δυστυχώς τέσσερις μήνες μετά τις δηλώσεις, δεν έχουμε αποζημιωθεί ακόμη, ούτε γνωρίζουμε πότε θα γίνει. Ευελπιστούμε από το κράτος να δείξει κατανόηση και να γίνει σύντομα.


Φέτος, μετά από δύο χρόνια ο παγετός μας χτύπησε την πόρτα στα μέσα Μαρτίου, με αποτέλεσμα να έχουμε καθημερινά, συνεχόμενη καρπόπτωση στις αμυγδαλιές των Καναλίων, Κερασιάς, Ριζομύλου κ.α. Πρέπει να αναφερθεί ότι λόγω της ασθένειας που οφείλεται σε μύκητα και πλήττει την περιοχή μας τα τελευταία χρόνια, σε οριακό παγετό το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, σύμφωνα με το Πανεπιστημίο μας στην μελέτη που έγινε για την καρπόπτωση από παγετό στις αμυγδαλιές το 2017.


Είναι ήδη ενημερωμένη η γεωπόνος του Δήμου μας, όπου με την σειρά της, κάνοντας διερεύνηση του προβλήματος και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου, θα συντάξει έγγραφο με σκοπό να κληθεί ο ΕΛΓΑ στη περιοχή να καταγράψει τη ζημία.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αγρότες καλούνται πλέον, να πληρώνουν τριπλάσιες και περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ φτάνοντας στα όρια τους οικονομικά.


Περιμένουμε λοιπόν να καταγραφεί η φετινή καρπόπτωση από τον ΕΛΓΑ, και να γίνει η αποπληρωμή της αποζημίωσης του 2017 για τις αμυγδαλιές.

Βαγγέλης Παρσάς, π. Αντιδήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Μέλος ΔΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου