ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περίθαλψη τραυματισμένων πουλιών στη λίμνη Κάρλα

Περίθαλψη τραυματισμένων πουλιών στη λίμνη Κάρλα

Οι επόπτες – φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου, Βελεστίνου και Δέλτα Πηνειού κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού συνέλεξαν και έστειλαν για νοσηλεία στο κέντρο Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ τέσσερις τραυματισμένους  νεοσσούς ερωδιούς, ένα σταχτοτσικνιά (Ardea cinerea), και τρεις λευκοτσικνιάδες, (Egretta garzetta), τρεις τραυματισμένους νεοσσούς λευκοπελαργούς (Ciconia ciconia ) και ένα τραυματισμένο φιδαετό (Circaetus gallicus).

Οι νεοσσοί ερωδιοί εντοπίστηκαν στην αποικία της Γλαύκης, ένα τεχνητό άλσος από πεύκα έξω από το ομώνυμο χωριό, στο πλαίσιο της ετήσιας καταμέτρησης των φωλιών των ερωδιόμορφων που φιλοξενεί η περιοχή ταμιευτήρων πρώην λίμνης Κάρλας, οι οποίοι έπεσαν από τις φωλιές τους. Όλοι οι νεοσσοί είχαν σπασμένα πόδια, ενώ ο σταχτοτσικνιάς είχε σπασμένο και το ένα του φτερό.

Στις 7/8/2021 ο Φορέας Διαχείρισης ανταποκρίθηκε σε κλήση ιδιώτη για βοήθεια τραυματισμένου νεοσσού λευκοπελαργού, ο οποίος έφερε σοβαρό τραύμα στην αριστερή φτερούγα και εντοπίσθηκε από κάτοικο στην περιοχή Πλατυκάμπου.  Στις 10/8/2021 επόπτης του φορέα στο πλαίσιο της καθημερινής επόπτευσης στην περιοχή της πρώην λίμνης Κάρλας εντόπισε στα πρανή αποστραγγιστικής τάφρου έναν ελαφρά τραυματισμένο λευκοπελαργό που εμφάνιζε αδυναμία στην πτήση. Τέλος, Στις 20/8/2021 ο Φορέας ανταποκρίθηκε πάλι σε κλήση ιδιώτη από την περιοχή του Στεφανοβικείου για την παραλαβή τραυματισμένου νεοσσού λευκοπελαργού.

Να σημειωθεί ότι ο Λευκοπελαργός είναι Προστατευόμενο είδος (Τρωτό VU, Κόκκινο Βιβλίο της Ελλάδας), μεγάλο μέρος του αναπαραγόμενου στην Ελλάδα πληθυσμού απαντάται σε περιοχές του δικτύου ΖΕΠ/Natura 2000.

Σημαντικότερη απειλή για το είδος σήμερα αποτελεί η υψηλή θνησιμότητα, ιδιαίτερα των νεαρών ατόμων, από ηλεκτροπληξία, λόγω του πολύ μεγάλου ποσοστού φωλιών σε στύλους της ΔΕΗ.

πηγή: ertnews.gr