ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

OEBE Μαγνησίας: Στο στόχαστρο για μια ακόμη φορά η εστίαση

Παρέμβαση για τα μέτρα κατά της πανδημίας, που αφορούν στον τομέα της εστία έκανε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Μαγνησίας, υποστηρίζοντας ότι "ο χώρος της εστίασης βρίσκεται στο στόχαστρο, για μια ακόμη φορά"
OEBE Μαγνησίας: Στο στόχαστρο για μια ακόμη φορά η εστίαση

Παράλληλα, ζητά να υιοθετήσει η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία τα βασικά αιτήματα της μείωσης ενοικίων, της δυνατότητας αναστολών συμβάσεων εργασίας, την θέσπιση νέων προγραμμάτων επιστρεπτέας προκαταβολής.

H Πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δώρα Καναβιτσά, κληθείσα από την ΕΡΤ Βόλου να σχολιάσει τα χθεσινά μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν στον περιορισμό της εξάπλωση της Covid 19, τόνισε ότι "ο εμπορικός- επαγγελματικός κόσμος έχει ξεπεράσει τα όρια των αντοχών του και παρόλα αυτά υπακούει και υπομένει να δίνει μια άνιση μάχη επιβίωσης, όταν προέρχεται από μια 10χρονη οικονομική κρίση και από τρεις σεζόν σχεδόν με λουκέτο. Ουδέποτε όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν αρνήθηκε να συμμορφωθεί στα μέτρα της κυβέρνησης, είτε να λάβει τα υποδεικνυόμενα μέτρα είτε με το θέμα του εμβολιασμού, αλλά από την άλλη και η πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα προστασίας".

Συνεχίζοντας η κ. Καναβιτσά, υπογράμμισε ότι “οι απολύσεις και τα λουκέτα θα αποτελέσουν επακόλουθο των νέων μέτρων, μπροστά σε έναν αβέβαιο και δύσκολο χειμώνα, αν τα τρία αιτήματα της εστίασης (μείωση ενοικίων, αναστολή συμβάσεων εργασίας, νέο πρόγραμμα επιστρεπτέας) δεν βρουν ευήκοα ώτα”.

Ανακοίνωση ΟΕΒΕΜ

Εν τω μεταξύ στην ανακοίνωσή της η ΟΕΒΕΜ επισημαίνει ότι: "Με τα νέα μέτρα λειτουργίας της εστίασης από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 , στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης επιτρέπεται η παρουσία μόνο εμβολιασμένων, τη στιγμή που ένας στους δύο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος. Αποτελεί αυτή η προϋπόθεση μοχλό πίεσης για τον εμβολιασμό; Η δυναμικότητα των επιχειρήσεων της εστίασης μειώνεται τη στιγμή που τίθεται αυτός ο περιορισμός. Τα έξοδα των επιχειρήσεων δεν θα μπορούν να καλυφθούν, το προσωπικό θα μειωθεί και οι πιθανότητες λουκέτων αυξάνονται. Οι μεικτές παρέες δεν μπορούν να βρίσκονται σε Covid Free επιχειρήσεις και το εν δυνάμει πελατολόγιο περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό. Η επιλογή θα είναι εν μέσω χειμερινής περιόδου η συγκέντρωση σε σπίτια; Δεν είναι λύση στην προσπάθεια εξάλειψης της πανδημίας του Covid-19.Ο κλάδος της εστίασης έχει εργαστεί ουσιαστικά 1,5 μήνα, ενώ έχουν προηγηθεί 15 "νεκροί" μήνες στη διάρκεια των οποίων οι οικονομικές απώλειες και υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν, βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Τίθεται ζήτημα επιβίωσης των επιχειρήσεων αυτών, των εργοδοτών και των εργαζομένων. Με τις τελευταίες ανακοινώσεις η εστίαση μπαίνει σε ένα άτυπο lockdown, όπου θα προκύψουν νέες ζημίες. Η Δημόσια Υγεία είναι και πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων, όμως υπάρχουν λύσεις όπως τα μηχανήματα καθαρισμού αέρα στους εσωτερικούς χώρους που σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους καταστρέφουν όλους τους ιούς στο μέγιστο ποσοστό. Δεν αποτελεί λύση η εργαλειοποίηση της εστίασης με απώτερο σκοπό τον εμβολιασμό. Η εστίαση εν όψει των νέων περιορισμών και της χειμερινής περιόδου που ακολουθεί, όπου η λειτουργία των επιχειρήσεων είναι ως επί το πλείστον στους εσωτερικούς χώρους, ζητά από την Κυβέρνηση τη στήριξη του κλάδου με μέτρα όπως η μείωση ενοικίων, η δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας, νέα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής".

πηγή: ertnews.gr