ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Ποια μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο

Ποια μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο
INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

"Με δεδομένη τη δυνατότητα ασφαλούς, γρήγορου και αποτελεσματικού εμβολιασμού και με δεδομένη την αναβάθμιση του ΕΣΥ, είμαστε έτοιμοι να περάσουμε με τολμηρότερο και ασφαλέστερο βηματισμό στην προσπάθεια περαιτέρω αποκατάστασης της ζωής", σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

"Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο" τόνισε και πρόσθεσε: "Δόθηκε πολύτιμος χρόνος και πληθώρα μέσων σε όλους και όλες, ώστε να μπορέσουν από τον Σεπτέμβριο να εργαστούν, να σπουδάσουν, να διασκεδάσουν, να μετακινηθούν, με ασφάλεια. Δυστυχώς, μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρνείται να συνεισφέρει σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, καθώς αρνείται τον εμβολιασμό. Οι λόγοι είναι γνωστοί, αλλά πια μη αποδεκτοί από την επιστημονική κοινότητα, από τη συντριπτική πλειοψηφιά των πολιτών και από την ελληνική κυβέρνηση. Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων. Προχωράμε, αύριο το απόγευμα, στην εξαγγελία μέτρων και ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την πλήρη κατά το δυνατό λειτουργία της δημόσιας σφαίρας, σε χώρους ιδιωτικούς και δημόσιους που θα παρατηρούνται συναθροίσεις. Ανυποχώρητα και δίχως συμβιβασμούς, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, τους νέους που θέλουν να μορφωθούν, να σπουδάσουν".

"Είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλισουμε στο μέτρο του δυνατού την ταχύτερη δυνατη επιστροφή στην πληρότητα της ζωής. Όσοι και όσες δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια, θα προσαρμοστούν σε ενα διαφορετικό περιβάλλον, έως ότου ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας", υπογράμμισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις που θα γίνουν το απόγευμα της Τρίτης.

Ποια μέτρα έρχονται

Όπως ανέφεραν το Σάββατο κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, το επιτελείο της κυβέρνησης δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφους, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Το ίδιο ισχύει και για τα γήπεδα. 

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα να γίνουν την Τρίτη.

Το σκεπτικό πίσω από την κυβερνητική στρατηγική είναι ότι η έξοδος για ψυχαγωγία αποτελεί επιλογή παρά ανάγκη -σε αντίθεση με την εργασία ή τις αγορές αγαθών. Συνεπώς, εφόσον οι μη εμβολιασμένοι αρνούνται να προστατευθούν από τον κορωνοϊό, ενώ όλα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι της πανδημίας συνεπάγεται ότι η δική τους σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς.

Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.

Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Αυξάνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρείται αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό τις πρώτες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, προγραμματίστηκαν 53.000 νέα ραντεβού, ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με τις μέρες πριν από την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Έως την Παρασκευή είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση περισσότεροι από 5,89 εκατομμύρια πολίτες, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τα 5,6 εκατομμύρια.

Κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών καταγράφεται και σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

Ειδικότερα, στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων έφτασε τον Ιούλιο στο 62%, ενώ σήμερα ξεπερνά το 85%. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις δημόσιες δομές, όπου τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων, ενώ σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου.

πηγή: kathimerini.gr

Πιο διαβασμένα