Κ. Χρήστου: Κίνδυνοι λόγω έκθεσης στον καπνό από τις φωτιές και συστάσεις
Αισθητός και στη Μαγνησία έγινε ο καπνός από τις φωτιές στη γειτονική περιοχή, με τους ειδικούς να συνιστούν να είναι όλοι προσεκτικοί, να μην εκτίθενται για ώρα σε εξωτερικούς χώρους και πολύ περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Για το πόσο επηρεάζει και τι μπορεί να προκαλέσει ο καπνός μίλησε στη "Θ" ο ειδικός πνευμονολόγος - φυματιολόγος Κωνσταντίνος Χρήστου.
Όπως ανέφερε τα σωματίδια που υπάρχουν στον καπνό είναι τα pm 10 και τα pm 2,5 και αυτά διεισδύουν βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα.
"Εάν εισπνεύσουμε παρατεταμένα τέτοια σωματίδια μπορεί να μας δημιουργήσουν από έναν απλό ερεθισμό και να έχουμε ξηρότητα, να αισθανόμαστε κάποια δυσφορία και να έχουμε βήχα ή να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε κάποια φλεγμονή και σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να εμφανιστεί και συριγμός. Ιδίως στις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι άνθρωποι με άσθμα ή με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις", δήλωσε στην Θεσσαλία ο Χρήστου.
Όπως εξήγησε, αν η έκθεσή μας στον καπνό αυτό γίνει πιο παρατεταμένη μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να καταφύγουν είτε στο νοσοκομείο για να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και φάρμακα είτε σε ιδιωτικά ιατρεία πνευμονολόγων.
"Η φωτιά μπορεί να μην είναι στην περιοχή μας, αλλά δυστυχώς μέσω των καπνών μεταφέρεται έμμεσα και στη δική μας που γειτνιάζει με την Εύβοια. Και εμείς έμμεσα δεχόμαστε επιπτώσεις από αυτή τη φωτιά". τονίζει.
Ο πνευμονολόγος επισήμανε ότι παρατεταμένη έκθεση στον καπνό σημαίνει έκθεση σε αυτόν για αρκετές ώρες και για επαναλαμβανόμενες ημέρες. "Αν ένας εργάτης πρέπει να δουλεύει 8 ώρες στον δρόμο, κάτω από συνθήκες άπνοιας και νέφους, επειδή κάνει σκληρή δουλειά εισπνέει μεγάλες ποσότητες αέρα για να κάνει το μυικό έργο, τότε εισπνέει πολύ περισσότερα σωματίδια από έναν άλλο που κάνει μια δουλειά γραφείου, βρίσκεται σε έναν κλειστό χώρο και χρησιμοποιεί κλιματιστικό, το οποίο με το φίλτρο που διαθέτει `φιλτράρει` τον αέρα", ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι αυτός που θα δουλέψει έξω, θα πρέπει να φορέσει μάσκα, αλλά όπως εξήγησε αποτελεί ένα ημίμετρο, καθώς δεν `φιλτράρει` όλο τον αέρα, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό. `Εξαρτάται από τη μάσκα που θα φορέσουμε`, πρόσθεσε.
Έτσι, ο κ. Χρήστου συνιστά, ιδίως στις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τα μικρά παιδιά, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, με χρόνιες παθήσεις καρδιάς, άνθρωποι που έχουν σακχαρώδη διαβήτη, ηλικιωμένοι που αφυδατώνονται πιο εύκολα, αλλά και όσοι κάνουν βαριά σωματική εργασία, ακόμη και όσοι αθλούνται, να περιορίσουν τις εξόδους τους. Όπως είπε, είναι καλύτερο να μείνουν σε έναν κλειστό χώρο στον οποίο θα γίνεται ανανέωση του αέρα μέσω του κλιματιστικού ή με καθαριστές αέρα από το να εκτεθούν έξω. "Αν εκτεθούν θα αναγκαστούν να εισπνεύσουν σωματίδια από το νέφος του καπνού. Εάν δεν φυσήξει ο αέρας και δεν έρθουν τα λεγόμενα μελτέμια του Αυγούστου, το νέφος θα παραταθεί. Αν έρθουν άνεμοι, τότε μπορεί να διαλυθεί σε δύο με τρεις ημέρες. Ελπίζουμε στο αισιόδοξο σενάριο για να δώσει η φύση τη λύση από μόνη της", σημείωσε.
Κάλεσε τέλος τους πολίτες να κάνουν υπομονή και να κάνουν αυτές τις ημέρες μόνο τις αναγκαίες μετακινήσεις. "Αν πρέπει υποχρεωτικά να πάμε στο μάρκετ ή στην τράπεζα για τη σύνταξη. Πρέπει να κάνουμε τις λιγότερες αναγκαίες μετακινήσεις".
πηγή: e-thessalia.gr