ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενδιαφέρουσα η ημερίδα με τη συμμετοχή της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ

Το θέμα της ημερίδας ήταν: "Θεσσαλία-Μακεδονία, μία διαχρονική ιστορική και φιλοσοφική προσέγγιση".
Ενδιαφέρουσα η ημερίδα με τη συμμετοχή της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ

Μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ημερίδα  πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό, το περασμένο Σάββατο (30/3) με θέμα: "Θεσσαλία-Μακεδονία, μία διαχρονική ιστορική και φιλοσοφική προσέγγιση".

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Δήμαρχος Δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Νασίκας Δημήτριος, ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του Δήμου και στα δύο ιστορικά πρόσωπα που αποτέλεσαν κάποιες από τις θεματικές ενότητες της ημερίδας, τν Ρήγα Βελεστινλή αλλά και τη Νικησίπολις Φεραία, τη Φεραία Πριγκίπισσα που αποτέλεσε μία από τις συζύγους του βασιλιά Φίλιππου.

Πρόεδρος και συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο κ. Δεληβογιατζής Σωκράτης, Καθηγητής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.  

Το πρόγραμμα της ημερίδας είχε ως εξής: 

1. Δεληβογιατζής Σωκράτης, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης, Πρόεδρος του "Εργαστηρίου φιλοσοφικής έρευνας πάνω στο φαντασιακό" με θέμα: "Μακεδονία-Θεσσαλία, το μη διαιρέσιμο της γης "          

2. Μαρκόπουλος Ιωάννης, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τεχνοεπιστήμης του  Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης με θέμα: "Μακεδονία-Θεσσαλία, μία αρχαιοελληνική ιστορική σχέση και μία σχεδόν ανύπαρκτη φιλοσοφική συγγένεια" 

3. Πίκουλας Ιωάννης, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα :" Νικησίπολις Φεραία "

4. Νασίκα Ζωή, Δρ. Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας, Καθηγήτρια Παν/μίου των Φίλων του Λαού, με θέμα: "Εικόνες που έχουν σημείο αναφοράς την αρχαιότητα από τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Φεραίου"

5. Καρβούνης Σταύρος, Δικηγόρος - Οικονομολόγος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με θέμα: "Οι συνταγματικές διατάξεις του Ρήγα Φεραίου και το Εθνικό Δημόσιο Χρέος".

Με το πέρας των ομιλιών ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και δόθηκε ραντεβού για την επόμενη ημερίδα.

Ο κ. Νασίκας δώρισε στους ομιλητές βιβλία σχετικά με την περιοχή του δήμου Ρήγα Φεραίου και τη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή.

Δελτίο Τύπου Δήμου Ρήγα Φεραίου