Άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους Δήμους από τον καύσωνα
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καύσωνα φέτος υπήρξαν περιστατικά θερμοπληξίας εργαζομένων σε Δήμους της Μαγνησίας. Για αυτό οι Δημοτικές Αρχές θα πρέπει να πάψουν να σφυρίζουν αδιάφορα, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης.
Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και στο θάνατο από θερμοπληξία, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ταυτόχρονα, αυξάνει τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων. Πρέπει να προστατευτούν. Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, που συχνά-πυκνά ακούγονται στους χώρους δουλειάς.
Με τη ζωή και την υγεία μας, δεν θα παίξει κανείς!
Μπροστά στον επερχόμενο καύσωνα απαιτούμε:
1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, χωρίς καμία περικοπή αποδοχών.
2. Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.).
3. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
4. Περιορισμός βαριών εργασιών και σε εσωτερικούες χώρους, όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
7. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
8. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.
9. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).
10. Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών, κ.λπ.), θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.
Απαιτούμε από τις Δημοτικές Αρχές να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την Ασφάλεια και την Υγεία των εργαζομένων. Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης από την Επιθεώρηση Εργασίας.
ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ! ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΡΑ!
Συνθήκες που απαιτούν διακοπή ή μετάθεση της εργασίας
(Σε συνθήκες άπνοιας, με υγιείς εργαζόμενους που φέρουν ελαφριά θερινή ενδυμασία)
(Υ.Α. υπ’ αρ. Δ7 / Α / οικ.12050/2223 / 23-5-2011, Άρθρο 23 Παραγρ. 4)