ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οδηγίες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται με κίνδυνο την θερμοπληξία των πολιτών και την εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ενημερώνει τους πολίτες να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες αυτοπροστασίας της πολιτικής προστασίας
Οδηγίες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Αναλυτικά:

1. Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
2. Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
3. Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
4. Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
5. Να μεριμνήσουν για τα μέλη της οικογένειας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.ά.). Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ειδικότερα:
 
Για τα μωρά και τα μικρά παιδιά:
1. Τα ντύνουμε όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίζουμε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
2. Φροντίζουμε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στην θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
3. Εκτός από γάλα συνίσταται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κτλ. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίζουμε να τρώνε περισσότερα χορταρικά, φρούτα και λιγότερα λίπη.
Για τους ηλικιωμένους:
1. Τους μετακινούμε σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές, ή φροντίζουμε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών. Ανοίγουμε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και το κρατάμε ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
2. Δεν εγκαταλείπουμε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας μας από το σπίτι.