Μήλα ΖΑΓΟΡΙΝ ΚΑΙ Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου "ΑΤΗΕΝΑ 2021"
Η ελιά και το μήλο αποτελούν δύο κομβικά προϊόντα της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αγροτικής παραγωγής. Σε περιοχές μάλιστα όπως η Ζαγορά, στο Πήλιο, τυγχάνει οι δύο καλλιέργειες να συνυπάρχουν. Στο περιοχή αναπτύσσονται οι ελαιώνες από το ύψος της θάλασσας μέχρι το υψόμετρο των 300 περίπου μέτρων που ξεκινάνε οι περίφημοι μηλεώνες, μέσα στους οποίους παράγονται τα φημισμένα μήλα "ZAGORIN". Οι παραγωγοί, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, καλλιεργούν τα μήλα για εμπορικούς σκοπούς και τις ελιές κατά κύριο λόγο για την εξασφάλιση του απαραίτητου ελαιολάδου για το νοικοκυριό τους.
Πως όμως όλα αυτά σχετίζονται με τον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου «ATHENA» που διοργανώνεται στη πατρίδα μας εδώ και έξι χρόνια;
Ο διαγωνισμός "ΑΤΗΕΝΑ" διεξάγεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας· φέτος επιλέχθηκε η Λέσβος και συγκεκριμένα το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στην Αγία Παρασκευή. Διοργανώνεται από την εταιρεία "Vinetum" ενώ απολαμβάνει της υποστήριξης από θεσμικούς φορείς όπως Περιφέρειες, Δήμοι και Επιμελητήρια. Για τη διαδικασία αξιολόγησης φιλοξενήθηκαν στο νησί 25 κριτές από 12 χώρες οι οποίοι βιώσαν την πρωτόγνωρη εμπειρία να δοκιμάζουν και να βαθμολογούν ελαιόλαδα εν μέσω ιστορικών εκθεμάτων ελαιοπαραγωγής. Η διεθνής κριτική επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις αρχές Ιουνίου 2021 και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ανακοινώθηκαν στον ιστότοπο του "Athena International Olive Oil Competition" (www.athenaoliveoil.gr). Η διεθνής κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, τελούσε υπό την προεδρία του Ισπανού José María Penco, ενώ τα μέλη της προέρχονταν από Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες (Καλιφόρνια), Αργεντινή, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ισραήλ, Πορτογαλία, Τουρκία, Βραζιλία, Ιαπωνία και φυσικά Ελλάδα.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 575 ελαιόλαδα εκ των οποίων τα 278 από 22 άλλες χώρες. Η αθρόα συμμετοχή ελαιολάδων απ’ όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει το κύρος και τη σημασία του διαγωνισμού για την Ελλάδα, που καθίσταται διεθνώς η έδρα μιας εκ των πιο σημαντικών διαδικασιών αξιολόγησης ενός εμβληματικού για την πατρίδα μας προϊόντος. Ελπιδοφόρο μήνυμα του διαγωνισμού, για τα ελληνικά προϊόντα είναι ότι το 2016 ούτε ένα ελληνικό ελαιόλαδο δεν κατάφερε να αποσπάσει βαθμολογία πάνω από το 95/100 (Διπλό Χρυσό), ενώ φέτος το κατόρθωσαν εννέα», όπως δήλωσε με ικανοποίηση η Μαρία Κατσούλη, διευθύντρια του διαγωνισμού και διαπιστευμένη δοκιμάστρια ελαιολάδου.
Την τελευταία ημέρα του διαγωνισμού ανακοινώθηκε πως η Σητεία θα είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τον ΑΤΗΕΝΑ τον Απρίλιο του 2022.
Σημαντικό στοιχείο όμως από τη διοργάνωση είναι, ότι ένα άλλο αγροτικό προϊόν, το μήλο, θεωρείται "εργαλείο" για τους κριτές. Οι δοκιμαστές μεταξύ των δοκιμών από διαφορετικά ελαιόλαδα, επιβάλλεται να "καθαρίζουν" τη γεύση τους, ώστε να αξιολογήσουν άρτια το υπό εξέταση δείγμα ελαιολάδου. Στον κόσμο της γευσιγνωσίας θεωρείται ότι μπορούν να επιτύχουν το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα τρώγοντας μετά από κάθε δοκιμή ένα κομμάτι μήλου.
Αυτός ήταν και ο λόγος που οι διοργανωτές του διαγωνισμού απευθύνθηκαν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος με τη σειρά του, στα πλαίσια του γενικότερου ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, προσέφερε μήλα για τις ανάγκες της διοργάνωσης. Οι κριτές και ιδιαίτερα οι ξένοι εντυπωσιάστηκαν από τη μοναδική γεύση των μήλων "ZAGORIN", ενώ οι διοργανωτές ευχαρίστησαν τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού για τη συνεργασία τους και τους συνεχάρησαν για το μοναδική γεύση των μήλων που για άλλη μια φορά αποτέλεσαν "πρεσβευτές" της Ζαγοράς και του Πηλίου σε όλη την Ελλάδα αλλά και της χώρας μας και στο εξωτερικό.