ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δακτυλίωσαν 39 νεοσσούς λευκών πελαργών στην Κάρλα

Νεοσσοί πελαργών από τα χωριά του Στεφανοβικείου και του Ριζόμυλου, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, "φόρεσαν" ειδικά δαχτυλίδια που θα επιτρέψουν τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τις μετακινήσεις τους.
Δακτυλίωσαν 39 νεοσσούς λευκών πελαργών στην Κάρλα

Για πρώτη φορά στην περιοχή της λίμνης Κάρλας πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες δακτυλίωση λευκών πελαργών.

Η Ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, με την πολύτιμη βοήθεια της Εύας Στετς – συντονίστρια δακτυλιώσεων λευκών πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών και σε συνεργασία με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού, δακτυλίωσε 39 νεοσσούς λευκών πελαργών σε 12 φωλιές, ενώ ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μορφομετρικά στοιχεία (βάρος, μήκος ράμφους κ.λπ.). Όλες οι φωλιές βρίσκονταν σε στύλους μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφάλεια τόσο των ερευνητών όσο και των ίδιων των πουλιών.

Ο λευκός πελαργός (Ciconia ciconia) αποτελεί είδος με ευρεία κατανομή και συνολικό παγκόσμιο πληθυσμό περίπου 700.000 άτομα. Στην Ευρώπη, ο πληθυσμός του είδους υπολογίζεται στα 447.000 – 495.000 ώριμα άτομα, με αυξητική τάση. Είναι μεταναστευτικό είδος μεγάλων αποστάσεων και λευκοί πελαργοί από την Ελλάδα στους οποίους έχει τοποθετηθεί δορυφορικός πομπός, έχει βρεθεί ότι φτάνουν έως και τη Νότια Αφρική για να διαχειμάσουν. Η Ελλάδα φιλοξενεί λιγότερο από το 1% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού των λευκών πελαργών, ενώ για τη χώρα μας ο λευκός πελαργός αποτελεί απειλούμενο είδος (Κατηγορία Κινδύνου Τρωτό). Στην Ελλάδα ο πληθυσμός τους εκτιμάται στα 2.000 ζευγάρια, τα 84 εκ των οποίων απαντούνται στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Κάρλας.

 

Η προστατευόμενη περιοχή της Λίμνης Κάρλας είναι εξαιρετικής σημασίας για την ορνιθοπανίδα και γενικότερα για την άγρια ζωή. Περιλαμβάνει τρεις τόπους Κοινοτικής Σημασίας και πέντε Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά (περιοχές NATURA 2000), ενώ αποτελεί και σημαντική περιοχή για τα πουλιά και λειτουργεί ως ενιαία οικολογική ενότητα για τα αρπακτικά με το γειτονικό όρος Μαυροβουνίου Λάρισας.

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται με ανάδοχο την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και θα συνεχιστεί κατά τα έτη 2022 και 2023, όταν θα επαναληφθούν δακτυλιώσεις λευκών πελαργών στην περιοχή, ενώ θα επεκταθεί και σε νεοσσούς πελεκάνων που αναπαράγονται στη λίμνη Κάρλα.

πηγή: ertnews.gr