ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Σπάει στα δύο η εστίαση και η κοινωνία: Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Δύο κατηγορίες σε εστίαση και ψυχαγωγία από τις 15 Ιουλίου: Αμιγείς χώροι μόνο για εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει και μικτοί χώροι για τους υπόλοιπους με rapid ή μοριακό τεστ
Σπάει στα δύο η εστίαση και η κοινωνία: Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα προνόμια και τους τρόπους με τους οποίους θα λειτουργούν από τον Ιούλιο οι κλειστοί χώροι στην εστίαση (εστιατόρια), σε κινηματογράφους και θέατρα αλλά και οι ανοιχτοί που έχουν αυξημένο συγχρωτισμό, όπως είναι τα γήπεδα τα κέντρα διασκέδασης, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κατά την κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν για την εξειδίκευση των μέτρων.

Έτσι, στο εξής, ο κάθε επιχειρηματίας θα πρέπει να επιλέξει αν θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες από κορονοϊό ή θα δέχεται και τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η επιχείρηση θα δηλώνει σε ειδική πλατφόρμα αν είναι αμιγής ή αν είναι μικτή και θα έχει ειδική σήμανση. Η χωρητικότητα στους αμιγείς χώρους είναι στο 85% και από 25% έως 75% σε μικτούς χώρους, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας της συνάθροισης.

Πιο αναλυτικά, οι δύο κατηγορίες είναι οι εξής:

Αμιγείς χώροι

Οι αμιγείς χώροι είναι οι χώροι συνάθροισης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ) στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν ανοσία, έχουν δηλαδή περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου ή του μονοδοσικού εμβολίου, ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο.

  • 85% πληρότητα παντού πλην των κέντρων διασκέδασης (60%)
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας μόνο σε κλειστά θέατρα και σινεμά
  • Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test

Μικτοί χώροι

Οι μικτοί χώροι είναι οι κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια, καφέ, όπου θα έχουν πλέον πρόσβαση οι παραπάνω (όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες), αλλά και όσοι έχουν κάνει rapid ή μοριακό (PCR) τεστ ανίχνευσης της Covid-19 και έχουν αρνητικό αποτέλεσμα 48 ωρών.

  • Από 25%-75% πληρότητα
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους
  • Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test

Οι παραπάνω χώροι θα ανοίξουν στις 15 Ιουλίου. Ειδικά όμως για τους κλειστούς χώρους των σινεμά, αυτοί θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου και από τις 15 Ιουλίου όταν θα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να δηλώσουν αν θα είναι αμιγείς και επομένως θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους.

Τι ισχύει για τα γήπεδα

Στις κερκίδες των ανοιχτών όσο και των κλειστών γηπέδων επιστρέφουν οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Ειδκότερα, τα γήπεδα, τόσο τα ανοιχτά όσο και τα κλειστά, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη στο 85% της συνολικής τους χωρητικότητας και σε αυτά θα έχουν πρόσβαση όλοι όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία και αναφέρονται παραπάνω.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

"Αφού ο κ. Μητσοτάκης σπατάλησε δεκάδες εκατομμύρια δήθεν για καμπάνια ενημέρωσης και αφού με ευθύνη της κυβέρνησής του στα τέλη Ιουνίου αντί για 70% των πολιτών, όπως υποσχόταν, έχει εμβολιαστεί μόλις το 35% του πληθυσμού και ο ρυθμός εμβολιασμού φαίνεται ότι επιβραδύνεται, τώρα επενδύει και πάλι στον διχασμό", σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σημερινή του ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει, ο πρωθυπουργός "διχάζει και πάλι την κοινωνία, αυτή τη φορά σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, λες και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τόσους μήνες μπορούσαν αλλά δεν θέλησαν να εμβολιαστούν". "Και πετάει το μπαλάκι στους επιχειρηματίες της εστίασης, που καλούνται πάλι με "ατομική ευθύνη" να βγάλουν μόνοι τους τα κάστανα από τη φωτιά και να καλύψουν την κυβερνητική αποτυχία", προσθέτει και καταλήγει:

"Καλούμε όλους τους πολίτες να αγνοήσουν τις παλινωδίες, το διχασμό και την εξευτελιστική κοροϊδία της κυβέρνησης και να εμβολιαστούν".

πηγή: ieidiseis.gr

Πιο διαβασμένα