ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε Πρότυπο μετατρέπεται το ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου

Εντός ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας η μετατροπή του ΕΠΑΛ Βελεστίνου σε πρότυπο. Στο σχολείο θα εισάγονται οι μαθητές χωρίς να δώσουν εξετάσεις
Σε Πρότυπο μετατρέπεται το ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου

Από το e-thessalia.gr

Χθες (σ.σ. 9 Ιουνίου) το υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε τα πρώτα έξι πρότυπα ΕΠΑΛ πανελλαδικά. Το ΕΠΑΛ Βελεστίνου αναμένεται να ανακοινωθεί εντός ημερών.

Ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Βελεστίνου κ. Βάιος Λιαπόπουλος ανέφερε πως υπάρχει ισχυρή πρόθεση από το υπουργείο παιδείας για να γίνει το ΕΠΑΛ Βελεστίνου πρότυπο και αναμένεται επισήμως το σχετικό έγγραφο. Το ΕΠΑΛ Βελεστίνου θα είναι ένα από τα οκτώ ΕΠΑΛ πανελλαδικά που θα είναι πρότυπα.

Στην Α’ Τάξη που θα λειτουργήσει το πρότυπο, μπορούν να προσφερθούν 50 θέσεις για τους μαθητές.

Ο ίδιος μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» υπογράμμισε την αναβάθμιση που θα επέλθει στο σχολείο μέσω της μετατροπής τους σε πρότυπο, ενώ αναμένεται να υπάρξει χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του ψηφιακού εξοπλισμού και των εργαστηρίων.

Οπως τονίζεται σε επιστολή που εστάλη από το σχολείο στην εκπαιδευτική κοινότητα, στο Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Βελεστίνου (ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου) θα εφαρμοστούν από τη νέα σχολική χρονιά 2021-22 σειρά ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα τροποποιημένα προγράμματα σπουδών, λαμβανομένων υπόψη των πραγματικών αναγκών σε επαγγελματικά προσόντα της οικονομίας, νέες εκπαιδευτικές μέθοδοι, σύγχρονα πρότυπα ποιότητας, αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών.

 Το πρόγραμμα διδασκαλίας περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας, μαθήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης προσανατολιστικού χαρακτήρα, μαθήματα τομέα, μαθήματα ειδικοτήτων, ειδικά μαθήματα τα οποία έχουν ιδιαίτερο οικονομικό – αναπτυξιακό χαρακτήρα. Οι μαθητές των Β’ και Γ’ τάξεων, μία ημέρα την εβδομάδα και για έξι ώρες, θα πραγματοποιούν επίσκεψη σε φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα (τοπικές επιχειρήσεις) καθώς και σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με σκοπό τη διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα σπουδών του εργαστηριακού μέρους των μαθημάτων.

Στην Α’ τάξη εγγράφονται κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Σε περίπτωση κάλυψης των προβλεπόμενων θέσεων η επιλογή των μαθητών γίνεται με βάση τον βαθμό απολυτηρίου Γυμνασίου.

Δεν απαιτούνται εξετάσεις για την εγγραφή στο .ΕΠΑ.Λ.

Στους μαθητές των Π.ΕΠΑ.Λ. χορηγούνται δωρεάν τα διδακτικά βιβλία και τα λοιπά διδακτικά μέσα που θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές και μπορεί να χορηγούνται κρατικές υποτροφίες. Επίσης προβλέπεται η δωρεάν μετακίνηση των μαθητών του Π.ΕΠΑ.Λ. σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους Δήμους.