ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον Υπουργό για το Εμπορευματικό Κέντρο Μακρή - Νασίκας

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου ενημέρωσε τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλή για την πρωτοβουλία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. να ζητήσει έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αξιολόγηση 250 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Δήμου και την διερεύνηση των περιθωρίων, που υπάρχουν, για την δημιουργία και ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου στην συγκεκριμένη περιοχή.
Στον Υπουργό για το Εμπορευματικό Κέντρο Μακρή - Νασίκας

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, η οποία συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρη Νασίκα,  είχε, σήμερα, Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021, προγραμματισμένη συνάντηση ενημέρωσης και συνεργασίας με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή για τα αναπτυξιακά θέματα υποδομών του συγκεκριμένου Δήμου.

Ο Δήμαρχος κ. Νασίκας, με την ευκαιρία, χάρισε στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ένα από τα 53 αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή λόγω του επετειακού έτους για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., που ανήκει στον Όμιλο Πειραιώς και είναι αρμόδια για τον σχεδιασµό, την ανάπτυξη, την εκμετάλλευση και την διαχείριση βιομηχανικών περιοχών (ΒΙ.ΠΕ. – ΒΕ.ΠΕ. – ΒΙΟ.ΠΑ.) και επιχειρηματικών πάρκων (Ε.Π.), να ζητήσει έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αξιολόγηση 250 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Δήμου και την διερεύνηση των περιθωρίων, που υπάρχουν, για την δημιουργία και ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα τεθεί από τον Δήμαρχο για έγκριση και λήψη σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, στην προσεχή συνεδρίασή του.

Ο Υπουργός, αρχικά, προέβη σε εκτενή ενημέρωση για τις τροποποιήσεις και αλλαγές, που δρομολογήθηκαν από τις ελληνικές αρχές σε ενδελεχή και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου, να εγκριθεί η υλοποίηση της εμβληματικής επένδυσης του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου. Σημειώνεται ότι, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, οι προϋποθέσεις και οι όροι για την υλοποίηση του συγκεκριμένου Κέντρου αποτέλεσαν το αντικείμενο πλήθους συζητήσεων και διαπραγματεύσεων του Υπουργείου με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, δεδομένου του μοναδικού μεγέθους του για την χώρα αλλά και της  διασύνδεσής του με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και με τα λιμάνια Πειραιά και Ελευσίνας. Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι, με ξεκάθαρο, πλέον, το νομοθετικό πλαίσιο, την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε, όλο αυτό το διάστημα, από την διαχείριση της υπόθεσης του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου αλλά και τα περιθώρια που υπάρχουν για την δημιουργία ανάλογων Κέντρων σε όλη την χώρα, το Υπουργείο του θα προχωρήσει στην εξέταση και άλλων περιοχών στην επικράτεια για την ανάπτυξη τέτοιων Κέντρων μικρότερης, φυσικά, δυναμικότητας και εμβέλειας.

Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι, με τα σημερινά δεδομένα, ο αριθμός για την δημιουργία εμπορευματικών κέντρων στην χώρα είναι περιορισμένος, η δε δημιουργία τους, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική, εξαρτάται από την επιχειρηματική ελκυστικότητα, που θα παρουσιάσει η υπό εξέταση περιοχή της χωροθέτησης του Κέντρου για την δυνητική παραχωρησιούχο κοινοπραξία καθώς προτιμάται πάντοτε η εγγύτητα σε λιμένες, σε σιδηροδρομικά αλλά και σε οδικά δίκτυα. Συνεπώς, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κάθε συζήτηση για την επιλογή συγκεκριμένης περιοχής χωροθέτησης κρίνεται εξαιρετικά πρόωρη. Παρόλα αυτά, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι για τον ίδιο τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, η πρόταση της ΕΤΒΑ  θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά θετική και σημαντική καθώς προσδίδεται ένα σημαντικό προβάδισμα στην επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής, εφόσον, βεβαίως, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις, που αναφέρονται παραπάνω, ενώ, κάθε πρωτοβουλία διερεύνησης της καταλληλότητας της περιοχής θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενη.

Τόσο η  κ. Μακρή όσο και ο κ. Νασίκας ευχαρίστησαν, θερμά, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την προθυμία του να τους ενημερώσει και για τις πληροφορίες, που τους παρείχε, σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις των αναπτυξιακών προοπτικών και επενδύσεων των μεταφορών, που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα.