Λιούπης για Εμπορευματικό Κέντρο: Πρόθεση του Δήμου Ρήγα Φεραίου για παραχώρηση έκτασης 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων στο ύψος του Στεφανοβικείου.
Αναλυτικά:
Το θέμα της εγκατάστασης Εμπορευματικού Κέντρου στη Μαγνησία ήταν το κυρίαρχο της συνάντησης του Βουλευτή Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, μετά και την ερμηνεία της δήλωσής του στο Οικονομικό Φόρμουμ των Δελφών για δημιουργία Κέντρου στη Λάρισα, προκαλώντας ανησυχία σε φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία όλης της Μαγνησίας.
Συζητήθηκε το θέμα της μεταφοράς των Logistics της ΓΑΙΟΣΕ - δεδομένο από το 2018- από τις αποθήκες της στη Νέα Πολιτεία Λάρισας, σε ιδιόκτητη έκταση στην περιοχή του Συκουρίου. Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε καμία σχετική κίνηση.
Στόχος της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη είναι η δημιουργία Εμπορευματικών Κέντρων κατά μήκος του άξονα ΠΑΘΕ. Το ένα στο Θριάσιο, το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη, που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει μελέτη σκοπιμότητας, ενώ θα εξεταστεί η πιθανότητα δημιουργίας ενός τρίτου Κέντρου στην Κεντρική Ελλάδα, η θέση του οποίου ακόμη όμως δεν έχει αποφασιστεί.
Ο Βουλευτής μετέφερε στον Υφυπουργό την ανησυχία των φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της κοινωνίας της Μαγνησίας για το ενδεχόμενο της δημιουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου εκτός του νομού, καθώς σθεναρή βούληση είναι η δημιουργία του εν λόγω Κέντρου στη Μαγνησία, μετά και την πρόθεση του Δήμου Ρήγα Φεραίου για παραχώρηση έκτασης 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων δημοτικής έκτασης στο ύψος του Στεφανοβικείου.
Ο κ. Λιούπης επανέλαβε ότι η χωροθέτηση ενός Εμπορευματικού Κέντρου (logistics) θα πρέπει να συνυπολογίζει την εγγύτητα προς το λιμάνι, όπως είναι του Βόλου, αλλά και σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό και Εθνικό Οδικό Δίκτυο. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα τα συγκεντρώνει η πρόταση της Μαγνησίας, που μπορεί να αξιοποιήσει το λιμάνι του Βόλου, τη σιδηροδρομική σύνδεση, με την προώθηση και της ηλεκτροκίνησης, το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, αλλά και το Εθνικό Οδικό Δίκτυο.
Ο Βουλευτής επέμεινε στο γεγονός ότι προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά και έξυπνα όλα τα εργαλεία και το εν λόγω ζήτημα αποτελεί στρατηγικής σημασίας τόσο για τον Βόλο και τη Μαγνησία όσο και για το εθνικό σύστημα μεταφορών. Τόνισε ξανά πως η δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου στη Μαγνησία συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα.
Σημείωσε δε, πως φορείς και κοινωνία θα διεκδικήσουν δυναμικά την λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή, όχι για τοπικιστικά συμφέροντα, αλλά έχοντας ουσιαστικό λόγο, προτάσεις και αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα.
Ακόμη, ο κ. Λιούπης μετέφερε το αίτημα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου για ένταξη των προτάσεών του στο Πρόγραμμα Υποδομών – Μεταφορών 2021-2027 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
Οι προτάσεις του ΟΛΒ αφορούν στην σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με τον σιδηροδρομικό δίκτυο και στην βελτίωση της οδικής σύνδεσης. Ο Υφυπουργός ανέφερε
πως μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες, θα εξεταστούν οι προτάσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα.
Τέλος, ο κ. Λιούπης επανάφερε στον Υφυπουργό το προ μηνών αίτημα του Γ.Σ. Βόλου "Η Νίκη" για την απόδοση του χώρου του παλιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ στον Σύλλογο, ο οποίος τον έχει εκμισθώσει έως το 2022. Ακόμη όμως εκκρεμεί η παράδοσή του, καθώς υπάρχει αρχειακό υλικό, παλαιά υλικά και εγκαταλελειμμένα οχήματα εντός του. Ο Βουλευτής ανέφερε πως θα πρέπει να ανανεωθεί η σύμβαση εκμίσθωσης, εφόσον ο χώρος αυτός δεν έχει ακόμη παραδοθεί, καθώς ο Σύλλογος προετοιμάζει τη δημιουργία μουσειακού και πολιτικού κέντρου.
Ο κ. Κεφαλογιάννης επικοινώνησε με τον Αντιπρόεδρο του ΟΣΕ και του ζήτησε να γίνει η απομάκρυνση των υλικών και των περιουσιακών στοιχείων της ΓΑΙΟΣΕ άμεσα από τον χώρο, προκειμένου να αποδοθεί στον Σύλλογο.