Δίκτυο έξι μετρητών αέριας ρύπανσης από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
Δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης σε υπάρχουσα τεχνολογία και αξοποιώντας τα νέα δεδομένα στην τεχνολογία του Internet of Things δημιούργησε και τοποθέτησε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.
Αυτό ανακοινώθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου της Π.Π.Μ. όπου απευθύνθηκε και κάλεσμα για συμμετοχή όλων στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων και πολιτών την 5η Ιουνίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην παραλία της πόλης ενώ δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση που διοργανώνουν άλλες επιτροπές για το περιβάλλον στις 29 Μαίου.
Όπως επισήμανε το μέλος της Π.Π.Μ. ηλεκτρονικός και αυτοματιστής, Βασίλης Βορριάς, ήδη έχουν εγκατασταθεί έξι μετρητές με συνεχή ροή δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και κάποιος μπορεί να δει τα αποτελέσματα online από την πλατφόρμα sensor. Community (πρώην lufdaten). Οι μετρητές καλύπτουν μία περιοχή από την Αγριά μέχρι και τη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου. Το κόστος του κάθε μετρητή είναι 200 ευρώ και καλύφθηκε από ίδιους πόρους ενώ στόχος η δημιουργία μιας νέας γενιάς πιο εξελιγμένων μετρητών που θα μετρούν επίσης το όζον, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του Αζώτου και το διοξείδιο του Θείου, ένα project που εκτιμούν ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Το κόστος αυτών ανέρχεται σε 1000 ευρώ ο καθένας.
«Σχεδιάζουμε επίσης να βοηθήσουμε όσα σχολεία επιθυμούν να κατασκευάσουν το δικό τους μετρητή. Με τον τρόπο αυτό και με την τόσο μεγάλη διασπορά μετρητών θα έχουμε απόλυτα αξιόπιστα αποτελέσματα και ενδεχόμενα και επισήμανση των πηγών εκπομπών των αιωρούμενων σωματιδίων». Τόνισε ότι τα αποτελέσματα των μετρητών εκτιμώνται ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές που είναι εγκατεστημένοι ενώ επιδίωξή τους είναι να δημιουργήσουν μία δική τους πλατφόρμα με software και τεχνική νοημοσύνη που θα καταγράφει ξεχωριστά τον κάθε μετρητή με όλες τις παραμέτρους που ισχύουν ώστε να ερμηνεύονται σωστά οι μετρήσεις.
H συζήτηση της ΑΕΠΟ στο ΣτΕ
Στις 26 Μαίου είναι να συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή της Π.Π.Μ. και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων κατά της ΑΕΠΟ του 2017 επί Σωκράτη Φάμελλου. “Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να αναβληθεί γιατί εκδόθηκε νέα και μπορεί να μην είναι τυχαίο που εκδόθηκε τώρα”, επισήμανε ο Κ. Βολιώτης. Είναι πιθανόν αν επιστημονικοί φορείς προσφύγουν κατά της νέας ΑΕΠΟ αυτό να συζητηθεί την ίδια μέρα με αυτή του 2017 αν τελικά οριστεί νέα δικάσιμος. Ο κ. Βολιώτης χαρακτήρισε τη νέα ΕΠΟ “χειρότερη από αυτή του 2017… εκδόθηκε με κρυφές διαδικασίες και χωρίς διαβούλευση με τις αρχές και τους φορείς”.
πηγή: ertnews.gr