ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα παιδιά σχεδιάζουν το μέλλον για την ισότητα των φύλων

Πανθεσσαλικό μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα: "Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων", διοργανώνει η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας
Τα παιδιά σχεδιάζουν το μέλλον για την ισότητα των φύλων

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ όλων των Δημοτικών Σχολείων της Θεσσαλίας και θα διεξαχθεί με προαιρετική συμμετοχή, στο πλαίσιο του προγράμματος των σχολικών μονάδων, την χρονική περίοδο από 10-5-2021 μέχρι 11-6-2021.

Οι μαθητές που θα λάβουν μέρος καλούνται να εκφραστούν δημιουργικά, ζωγραφίζοντας την δική τους αφίσα ή λογότυπο. Οι τρεις καλύτερες αφίσες θα βραβευτούν και το καλύτερο λογότυπο θα αξιοποιηθεί ως το επίσημο λογότυπο της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η έγκριση για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού δόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, υπό την προϋπόθεση  της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι φάκελοι συμμετοχής θα αποσταλούν ταχυδρομικά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, ενώ κάθε σχολική μονάδα μπορεί να στείλει απεριόριστο αριθμό συμμετοχών.

Αντιμετωπίζοντας τα στερεότυπα

Η πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Λία Ρογγανάκη, επισημαίνει: "Η εκπαίδευση προετοιμάζει τα παιδιά για τον ρόλο τους ως μελλοντικοί πολίτες. Τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια στο σχολείο εξασκούνται σε κάποιους ρόλους. Αν λοιπόν αποκλειστεί κάποιο από τα δύο φύλα από τους ρόλους αυτούς εξαιτίας στερεοτύπων, προκαταλήψεων ή ελλιπούς εκπαίδευσης, αυτόματα συνεπάγεται αποκλεισμός από τους ρόλους αυτούς στην ενήλικη ζωή του. Επομένως, βασικός σκοπός του σχολείου είναι να διαμορφώσει κριτικά σκεπτόμενους, κοινωνικά ευαίσθητους πολίτες, προάγοντας τις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της ισότητας. Σκοπός του διαγωνισμού μέσω της δημιουργίας της αφίσας και του λογότυπου, είναι η περαιτέρω ενασχόληση, εμβάθυνση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών, σε σχέση µε την ισότητα των δύο φύλων και την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών μέσα στις σχολικές τάξεις".

πηγή: ertnews.gr