ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας

"Μεγάλη δοκιμασία για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία ο χρόνος που πέρασε", σημειώνει ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας

Κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας. Την ημέρα αυτή τιμούμε τη μνήμη εκείνων που πάλεψαν με την ασθένεια, αλλά και τους συνανθρώπους μας που δίνουν το δικό τους αγώνα κερδίζοντας καθημερινά τη μάχη της ζωής.
 
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα στην ερευνητική και θεραπευτική προσέγγιση της ασθένειας ανοίγοντας νέους δρόμους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και την αντιμετώπισή της, ωστόσο, ζητήματα που αφορούν την ιατρική τους περίθαλψη καθώς και την επαγγελματική τους αποκατάσταση και την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία παραμένουν ανοιχτά.
 
Η πανδημία, δυστυχώς, δημιούργησε τεράστια προβλήματα και στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία που χρειάζονται συστηματικά μεταγγίσεις αίματος, αφού οι ελλείψεις σε αίμα το χειμώνα που πέρασε ήταν πρωτοφανείς. Η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό έκανε αδύνατες τις εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, ενώ ο κόσμος λόγω φόβου δεν προσερχόταν σε νοσοκομεία με περιστατικά Covid, παρόλο που η αιμοδοσία γινόταν σε ασφαλές σημείο του νοσοκομείου. 

Επιπλέον, λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών και της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, ασθενείς μεταχρονολόγησαν σημαντικές ιατρικές εξετάσεις, γεγονός που τους δημιούργησε άγχος και επιπλέον αβεβαιότητα.
 
Όλα αυτά συνέβαλαν στο να επιβαρυνθούν υπέρμετρα ψυχολογικά οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία για τους οποίους συνολικά ο χρόνος αυτός ήταν μια μεγάλη και δύσκολη δοκιμασία.
 
Η θέληση και η δύναμη των συνανθρώπων μας με μεσογειακή αναιμία μας εμπνέει και υπενθυμίζει την τεράστια σημασία της εθελοντικής προσφοράς αίματος.

Οι Σύλλογοι Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία πανελλαδικά έχουν διατυπώσει τις προτάσεις τους που αφορούν την καλύτερη ιατρική περίθαλψη των ασθενών αλλά και την εφαρμογή νέων θεραπειών. Η συμβολή της Πολιτείας είναι αναγκαία για τη στήριξη της κοινότητας των ατόμων με μεσογειακή αναιμία στη χώρα.