ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάθεση στεφάνων και πορεία τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στον Βόλο

Με κατάθεση στεφάνων και πορεία τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στον Βόλο

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου συμμετέχοντας στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ αλλά και πολιτικές συλλογικότητες έδωσαν το απεργιακό "παρών" στον σημερινό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ο εορτασμός της οποίας μεταφέρθηκε επισήμως με σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, για σήμερα, αφού 1η Μάϊου ήταν Μ. Σάββατο, ενώ την Πέμπτη  6 Μάϊου θα γιορταστεί από την ΑΔΕΔΥ (πλατεία Αγ. Νικολάου, 10:30π.μ) και η οποία έχει προκηρύξει ήδη 24ωρη απεργία.

Παράλληλα στον εορτασμό της Πέμπτης συμμετέχουν το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ και άλλα εργατικά συνδικάτα και σωματεία, με μια τρίτη ξεχωριστή εκδήλωση, αλλά την ίδια ημέρα, διαφορετική ώρα και τόπο συγκέντρωσης (Πέμπτη 6 Μάϊου, 18:00, πλατεία Ελευθερίας, Βόλος).

Ο σημερινός εορτασμός

Εκπρόσωποι φορέων και σωματείων κατέθεσαν σήμερα στεφάνια στo Ταχυδρομείο (στην συμβολή των δρόμων Δημητριάδος- Αγ. Νικολάου), εκεί όπου στις 2 Ιουνίου 1936 έπεσε νεκρός ο εργάτης Νίκος Μπουμπατζής, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, χωρίς να προηγηθεί η καθιερωμένη συγκέντρωση και οι ομιλίες.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος, σε δηλώσεις του τόνισε ότι "εν έτη 2021 η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας, προωθεί την καταστρατήγηση του 8ωρου, που κατακτήθηκε με αγώνες, αίμα και με ανθρώπινες ζωές. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει αυτό το νομοσχέδιο και καλούμε την κυβέρνηση να το πάρει πίσω. Σε διαφορετική περίπτωση θα μας βρει απέναντι, παλεύοντας για την ανατροπή και την μη εφαρμογή του".

Στην κατάθεση στεφάνων βρέθηκε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος με μια σύντομη δήλωσή του, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ανατρέπει το θεσμοθετημένο 8ωρο, που ακυρώνει κατακτήσεις χρόνων και κάνει τους εργαζόμενους έρμαια στα χέρια των ερδοτών, ζητώντας και αυτός με την σειρά του, την απόσυρση. Επίσης, με δεικτικό τρόπο ο κ. Μεϊκόπουλος και στηλιτεύοντας τις μεθόδους της κυβέρνησης επανέλαβε την πρόθεση της αντιπολίτευσης να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, αγωνιζόμενη για την ανατροπή των αντιεργατικών νόμων

"Το σύνθημα για οχτώ ώρες δουλειάς, οχτώ ώρες ανάπαυσης και οχτώ ώρες ελεύθερου χρόνου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.  Είναι το δεύτερο νομοσχέδιο που έρχεται να ξηλώσει εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών και είναι το συμπλήρωμα της νομοθετικής παρέμβασης που έγινε πριν έναν χρόνο, όπου δόθηκε πάλι η δυνατότητα στους εργοδότες να βγαίνουν εκτός κλαδικών συμβάσεων".

Σε ανακοίνωσή του  ΕΚΒ επισημαίνει: "Το Εργατικό Κέντρο Βόλου ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά, προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην τολμήσει αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και διεκδικεί 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο.

Το ΕΚΒ ζητά άμεσα μέτρα θωράκισης της εργασίας και στήριξης των εισοδημάτων των εργαζόμενων, που επλήγησαν από την κρίση ή με άλλοθι την κρίση, κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας. άμεση επαναφορά του πλαισίου προστασίας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επαναφορά και επανίσχυση των εργασιακών σχέσεων και συμβάσεων σε κάθε επιχείρηση, στα προ της κρίσης ισχύοντα. Άμεση υπογραφή όσων συμβάσεων εργασίας εκκρεμούν, λόγω εργοδοτικής κωλυσιέργειας, και ανακήρυξη όσων έχουν υπογραφεί ως γενικώς υποχρεωτικών, κατάργηση όλων των Αντεργατικών – Αντιασφαλιστικών Νόμων και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό".

Σε ανακοίνωσή της η  ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι “το Ν.Τ. Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για ταύτιση της Κυβέρνησης με τα εργοδοτικά συμφέροντα και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση, απόρροια σε μεγάλο βαθμό των επιλογών της Κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει, η επιθετικότητα και ο κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα”, ενώ το 

Συνέντευξη τύπου

Να σημειωθεί ότι τα σωματεία (Συνδικάτο Μετάλλου "ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ", Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Ν. Μαγνησίας, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας)  που διοργανώνουν τον αγωνιστικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Πέμπτη στις 6:00 μμ. στην Πλατεία Ελευθερίας, καλούν τα τοπικά ΜΜΕ σε συνέντευξη τύπου αύριο Τετάρτη 5 Μάη, στις 11:00 πμ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Εντωμεταξύ το Συνδικάτο ΟΤΑ, με ανακοίνωσή του αναφέρεται στις διεκδικήσεις:

* Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Καμία απόλυση εργαζόμενου στην κοινωφελή εργασία. Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας. Να μη συγκροτηθούν αναπτυξιακοί οργανισμοί.
* Σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και μείωση του εργάσιμου χρόνου.
* Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση σημαντικών δικαιωμάτων.
* Προστασία της υγείας όλου του λαού. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.
* Μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με μέτρα προστασίας για την υγεία μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και κατάργηση της τράπεζας θεμάτων
* Την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού. Το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν έχουν καμία δουλειά να παρεμβαίνουν στα συνδικάτα.

πηγή και φωτογραφίες: ertnews.gr