ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολόθερμες ευχαριστίες προς την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή

Tης Αρετής Πρίντζου - Φιλολόγου στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου  
Ολόθερμες ευχαριστίες προς την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή

Ολόθερμες ευχαριστίες προς την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτή Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή
 
Με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Παλιγγενεσία των Ελλήνων, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας και εγώ, αρθρογραφήσαμε στην Επετειακή έκδοση που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό όμιλο "Καρεκλίδη".

Εστιάσαμε στον Ρήγα Βελεστινλή, τη γενέτειρά του, την εικόνα του σύγχρονου Βελεστίνου, καθώς και στα μελλούμενα σχέδια γι’ αυτό. Αισθάνομαι βαθύτατα την ανάγκη να ευχαριστήσω δημοσίως την συντοπίτισσά μας Υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή που άμεσα ανταποκρίθηκε δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το σχεδιαζόμενο Κέντρο Τεκμηρίωσης Ρήγα Βελεστινλή και τον ευπρεπισμό και αξιοποίηση της Υπέρειας Κρήνης.

Η κ. Μακρή ενημερώθηκε από την αρμόδια επιτροπή "Ελλάδα 2021" για τη χορήγηση βεβαίωσης σκοπιμότητας σχετικά με τη δημιουργία νέων, πρωτοποριακών έργων που τιμούν τη γενέτειρα του μεγάλου Εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή, από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η επένδυση αυτή μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας για τους συνδημότες μας, για νέους ανθρώπους που μαραζώνουν βιώνοντας το φάσμα της επώδυνης ανεργίας. Αυτό μεταφράζεται σε πολλαπλά και πολυποίκιλα οφέλη, πολιτιστικά, πνευματικά και οικονομικά που θα συνοδεύουν την μεγάλη αυτή επένδυση. Ο τόκος θα είναι υψηλότατος. Το κεφάλαιο θα ανατοκιστεί και θα επιστρέψει στην Τοπική και όχι μόνο κοινωνία, ως αληθινός θησαυρός, όνειρο που θα γίνει πραγματικότητα, θα αποκτήσει οντότητα και σκοποθεσία. Η πρόταση του Δήμου μας και για την Υπέρεια Κρήνη και για το Κέντρο Τεκμηρίωσης Ρήγα Βελεστινλή, αγκαλιάστηκε με αγάπη από την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Το άλλοτε θρυλικό Κεφαλόβρυσο του Ομήρου, του Σοφοκλή, του Ρήγα, το στερεμένο σήμερα Κεφαλόβρυσο, θα αλλάξει όψη.

Η Πηγή, η Υπέρεια Κρήνη που ανάβρυζε διάφανο νερό, "διαιρουμένη εἰς πολλούς ρύακας" που άρδευε τους κήπους και αποτυπώνεται στην επιπεδογραφία του Βελεστίνου από το Ρήγα - η Πηγή που έκρυβε σπουδαίο αρχαιολογικό πλούτο μέσα της - η Πηγή που ήταν το επίκεντρο της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής των ανθρώπων - θα γίνει και πάλι κέντρο, σημείο αναφοράς κοινωνικών γεγονότων ξανά των ανθρώπων.

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης - ένα έργο "ἐς ἀεί",  διαδραστικό, βιωματικό, διαχρονικό, Ηλίου Μέλαθρον, κυψέλη ελεύθερης δημιουργίας και έκφρασης ιδεών με αφετηρία τις ρήσεις του Ρήγα και την πολύτιμη παρακαταθήκη που μας κληροδότησε. Ένα αρχέτυπο κοινωνικό φροντιστήριο.

Το Βελεστίνο, δύναται και μπορεί να γίνει τόπος προσκυνήματος για τον Ρήγα, το ελεύθερο και αδούλωτο φρόνημα, την Επιστήμη, την Τέχνη, τον Πολιτισμό, τη Δημοκρατία.

Το θαύμα της Τεχνολογίας στην υπηρεσία του ανθρώπου και της γνώσης. «Γηράσκω ἀεί διδασκόμενος».

Έτσι δεν θα σταθούμε μόνο στους εορτασμούς για την επανάσταση του 1821, αλλά θα υπάρχει θετικό, θετικότατο ισοζύγιο για το παρόν και το μέλλον, χειροπιαστές αποδείξεις από ανθρώπων έργα. Κάποιοι πολιτικοί, όπως η κ. Μακρή επιβεβαιώνουν την ειδοποιό διαφορά πολιτικών με πολιτικάντηδων, πολιτικών με λαϊκιστών, πολιτικών με δημαγωγών.

Διαθέτει κ. Μακρή τη στόφα του πολιτικού, λόγω προσλαμβανουσών από το οικογενειακό περιβάλλον, την παιδεία της και τα γρήγορα κοινωνικά αντανακλαστικά που καλλιέργησε και ανέπτυξε περαιτέρω.

Γιατί η Πολιτική είναι Τέχνη και μάλιστα σπουδαία. Πρέπει να ξέρεις να την ασκείς για να φέρεις εις πέρας την αποστολή σου. Επιλογικά θα ήθελα να αναφέρω:

Υπάρχει ΕΛΠΙΣ!

Η προσμονή για το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

ΠΑΣΧΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΧΑ