ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Ναι" της επιτροπής "Ελλάδα 2021" στην υλοποίηση των προτάσεων του Δήμου Ρήγα Φεραίου από το Υπουργείο

Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας, Ζέττα Μ. Μακρή, ενημερώθηκε, από την αρμόδια επιτροπή "Ελλάδα 2021", πως θα χορηγηθεί, η απαραίτητη, για την υλοποίηση των προτάσεων του Δήμου Ρήγα Φεραίου, από το υπουργείο Εσωτερικών, βεβαίωση σκοπιμότητας που προβλέπει την δημιουργία νέων και πρωτοπόρων έργων που θα αναδείξουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Βελεστίνου, της ιδιαίτερης πατρίδας του Ρήγα Βελεστινλή
"Ναι" της επιτροπής "Ελλάδα 2021" στην υλοποίηση των προτάσεων του Δήμου Ρήγα Φεραίου από το Υπουργείο

Συγκεκριμένα, όπωε αναφέρεται στην ενημέρωση, σύμφωνα και με την πρόταση του Δήμου προβλέπεται η περάτωση δύο έργων που θα αναδείξουν ιστορικά σημεία του Βελεστίνου όπως η διαμόρφωση και ο εξωραϊσμός του χώρου της "Υπέρειας Κρήνης" η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς στην Επιπεδογραφία του Βελεστίνου, στο εμβληματικό έργο της Χάρτας του Ρήγα. Θα διαμορφωθεί ένας νέος σύγχρονος και υψηλής ποιότητας δρόμος, που θα συνδέει το Βελεστίνο με την Υπέρεια Κρήνη, μήκους 3 χιλιομέτρων περίπου, καθιστώντας έτσι το σπουδαίο αυτό μνημείο προσιτό σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα νέο σύγχρονο βιωματικό/ διαδραστικό μουσείο όπου θα παρουσιάζονται εκτός από το έργο και τη ζωή του Ρήγα Βελεστινλή και η άκρως σημαίνουσα συμβολή των ιδεών του, με την ελληνική επανάσταση του 1821, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα πρωτίστως στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους ακαδημαϊκούς όλης της χώρας και της Μαγνησίας  αλλά παράλληλα και σε όλους τους επισκέπτες της περιοχής, που θα  γνωρίσουν το νέο αυτό μουσείο, να ζουν και να μαθαίνουν με τρόπο τεχνολογικά πρωτοποριακό και διαδραστικό βασικές πτυχές της ελληνικής επανάστασης, διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη και τις αξίες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το σπουδαίο εγχείρημα της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

Το κόστος των έργων αυτών αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ και η υλοποίησή τους, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην περαιτέρω πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
 
Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε θερμά, την επιτροπή για την υιοθέτηση αυτού του οράματος, για την αναβάθμιση του Βελεστίνου, σε ένα άκρως σημαντικό εθνικό σημείο αναφοράς, ενημέρωσε άμεσα τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου για αυτή την άκρως θετική εξέλιξη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως "η ανάδειξη των μνημείων και των σημείων που άνθισε ο σπόρος της ιδέας της ελληνικής επανάστασης, αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες για όλους μας και είναι τιμή και καθήκον μας να συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις, στην υλοποίηση, τέτοιων σπουδαίων έργων και πρωτοβουλιών".