ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προβλήματα από την καθαριότητα με φυσερό στο Βελεστίνο

Επιστολή του συμπολίτη μας, Ιωάννη Γεωργούδη
Προβλήματα από την καθαριότητα με φυσερό στο Βελεστίνο
Εικόνα αρχείου

Κάθε πρωί η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μεριμνά για το σκούπισμα των δρόμων. Εκτός από τους εργαζόμενους που έχουν σκούπα και φαράσι στα χέρια απασχολούνται και ορισμένοι που έχουν το μηχανοκίνητο φυσερό. Αυτό έχει την ιδιότητα να μετακινεί τα σκουπίδια που βρίσκονται στον δρόμο σε ένα σημείο όπου μετά μαζεύονται.

Η εργασία αυτή είναι μεν ξεκούραστη για τον εργαζόμενο, όμως οι παρενέργειες είναι πολλές για όλους. Με την πίεση του αέρα που βγάζει, σηκώνεται στον αέρα τόσο πολύ χώμα, που πραγματικά ντουμανιάζει ο τόπος. Τα παράπλευρα σπίτια, τα παράθυρα, οι βεράντες, τα αυτοκίνητα κλπ. γεμίζουν σκόνη και χώμα, με αποτέλεσμα οι νοικοκυρές να βρίσκονται καθημερινά με το ξεσκονόπανο στο χέρι. Ο κάθε περαστικός αναγκάζεται να σκονίζεται ολόκληρος και να αναπνέει όλο αυτό το χώμα επιβαρύνοντας την υγεία του.

Το μηχάνημα αυτό είναι ωφέλιμο μόνο για τα πάρκα, όπου είναι δύσκολο να μαζευτεί το κουρεμένο γκαζόν και τα πεσμένα φύλλα των δέντρων.

Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου οφείλει να επανεξετάσει την λειτουργία των φυσερό στην καθαριότητα των δρόμων, εάν πραγματικά νοιάζεται για τους κατοίκους της πόλης. Η παραδοσιακή σκούπα και το φαράσι είναι τα πλέον κατάλληλα για την καθαριότητα των δρόμων, την στιγμή που ο Δήμος δεν διαθέτει μηχανοκίνητο αυτοκίνητο σκούπας που ρουφά τα σκουπίδια. Ας προμηθευτεί τουλάχιστον με σκούπες που απορροφούν τα σκουπίδια, το χώμα και την σκόνη των δρόμων.

Η εφαρμογή του πολιτισμού στην καθαριότητα πρέπει να γίνεται με κατάλληλους υπολογισμούς, που προϋποθέτει γνώση και προνοητικότητα.