ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Πάσχα: Mπλόκα και εντατικοί έλεγχοι στα διόδια

Μπλόκα με εντατικούς ελέγχους στα διόδια και εξονυχιστικές διασταυρώσεις στα δικαιολογητικά υπόσχεται η ΕΛΑΣ σε μια προσπάθεια να ανασχεθούν επίδοξες εξορμήσεις εκτός των αστικών κέντρων προς τα χωριά ενόψει του Πάσχα, καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες ακύρωσαν το εισιτήριο εξόδου προς προορισμούς της υπαίθρου, αναφέρει η ΕΡΤ
Πάσχα: Mπλόκα και εντατικοί έλεγχοι στα διόδια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται :
• "σφράγισμα" διοδίων
•  μπλόκα στους παράδρομους, στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας
• σαρωτικοί έλεγχοι στα δικαιολογητικά
• drone & ελικόπτερα

Στον οδικό χάρτη προς την άρση περιορισμών που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό το "σήμα" για σταδιακή επιστροφή δίνεται στις 3 Μαΐου με το άνοιγμα της εστίασης αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, και επέκταση της κυκλοφορίας μέχρι τις 23:00, ακολουθεί το άνοιγμα των όλων των σχολείων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού στις 14, ωστόσο όλα αυτά υπό την αίρεση ότι δεν θα σημειωθεί νέα έξαρση.

"Το αντιστάθμισμα για να μείνουμε στην Αθήνα -στα μεγάλα αστικά κέντρα- το Πάσχα θα είναι μια σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις -ειδικά στη Αττική- είναι ακόμα υψηλό και θα υπήρχε ένας σοβαρός κίνδυνος να μεταφέρουμε τον ιό σε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση", είπε σε συνέντευξή του στον Alpha o Κυριάκος Μητσοτάκης και απήθυνε έκκληση για σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση.

"Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά (…) Μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε το Πάσχα μας στην Αθήνα. Μπορεί κάλλιστα κάποιος να πάει στην παραλία, μπορεί να πάει στα πάρκα, μπορεί να πάει στα βουνά της Αττικής. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας", δήλωσε υπενθυμίζοντας ότι "από τις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της χώρας, αν κάποιος θέλει ντε και καλά να κάνει ένα Σαββατοκύριακο ας περιμένει δύο εβδομάδες ακόμα".

Απευθυνόμενος δε στους νέους τούς είπε να διοχετεύσουν την ορμή τους και τον ενθουσιασμό τους στο να χτίσουν ένα κίνημα υπέρ του εμβολιασμού.

Το ΕΣΥ παραμένει στη μέγγενη της πανδημίας αναμένοντας την πολυπόθητη αποσυμπίεση, καθώς τις τελευταίες 10 μέρες σημειώνεται βραδεία υποχώρηση του δείκτη θετικότητας. Χθες ανακοινώθηκαν 2.759 νέα κρούσματα, 75 θάνατοι, ενώ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 822 ασθενείς. Η τάση είναι θετική, με την έννοια του ότι μειώνεται ο δείκτης θετικότητας. Ο ρυθμός των εισαγωγών νέων ασθενών με COVID-19 παραμένει σε υψηλά επίπεδα με μια μικρή πτωτική τάση. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου μειώθηκε στις 492 από 501.

Πάσχα με κανόνες

Πάσχα στην πόλη λοιπόν με κανόνες τη σκέψη σε ένα καλύτερο καλοκαίρι.

Τα τραπέζια και οι ψησταριές θα στηθούν σε αυλές, πιλοτές, ταράτσες και μπαλκόνια. Οι παρέες, έως 12 άτομα σε ανοιχτούς χώρους ή έως 9 άτομα αν πρόκειται για εσωτερικούς χώρους.

Οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν, με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Η περιφορά του επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, ενώ οι πιστοί θα πρέπει να φοράνε διπλή προστατευτική μάσκα.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Απριλίου ισχύουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, με απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21:00.

Από τη Μεγάλη Εβδομάδα η απαγόρευση μετατίθεται στις 22.00 ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα ισχύει από τις 21.00.

Ανακοινώσεις για το σχέδιο ελέγχου των μετακινήσεων αλλά και όλα όσα θα ισχύσουν τις ερχόμενες μέρες αναμένονται το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

πηγή: ertnews.gr

Πιο διαβασμένα