ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήλωση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την επέτειο της 21ης Απριλίου

Δήλωση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την επέτειο της 21ης Απριλίου

54 χρόνια πέρασαν από το πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών που έφερε στην πατρίδα μας μια επταετία ακροδεξιάς φασιστικής ιδεολογίας, με κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, εξορίες, φυλακές, βασανιστήρια, λογοκρισία, δολοφονική επέμβαση στο Πολυτεχνείο, καταστροφή και ξεπούλημα της παραγωγικής βάσης της χώρας και στο τέλος εθνική προδοσία με κατάληξη στην Κυπριακή τραγωδία. 7 σκοτεινά χρόνια που έβαλαν τη χώρα μας στον "γύψο", σε έναν πνευματικό και πολιτιστικό "μεσαίωνα".

Η απριλιανή δικτατορία ήρθε ως συνέπεια της κρίσης των θεσμών εκείνης της εποχής. Και είναι αυτό που πρέπει να θυμόμαστε. Ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί, οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε διαρκώς έμπρακτα και αδιάλειπτα τη Δημοκρατία με την προσωπική μας στάση ζωής. Ο ελληνικός λαός με τους αγώνες και τη μακραίωνη ιστορία του έχει ήδη αποδείξει ότι γνωρίζει αυτή την αναγκαιότητα  και δε δίστασε να γίνει ασπίδα προστασίας των δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων πολεμώντας τα μορφώματα που επιδιώκουν την κατάλυσή τους. Ο φασισμός και η ακροδεξιά ιδεολογία δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας.

54 χρόνια μετά δικαιούμαστε να νιώθουμε υπερήφανοι. Τιμούμε τις θυσίες των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, αγωνιζόμενοι παράλληλα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων. Στο χέρι μας είναι, κρατώντας ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, να μην ξεθωριάσει ως σύνθημα του παρελθόντος το "Ποτέ πια φασισμός".

Με ενότητα και σύμπνοια μπορούμε να διασφαλίσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και την ελευθερία μας ως ιστορική και δημοκρατική επιταγή για να οχυρώσουμε το παρόν και να διασφαλίσουμε το μέλλον μας.