Σχολεία από τη Μαγνησία σε πιλοτικό πρόγραμμα για την ιστορία του Ολοκαυτώματος
Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι η σύνδεση του Ολοκαυτώματος με τη σύγχρονη πραγματικότητα των μαθητών, τα συναισθήματά τους και των κώδικα των ηθικών τους αξιών. Επιπλέον, επιδιώκεται το άνοιγμα και η συνεργασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, η ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων της εκπαίδευσης αλλά και άλλων συνεργαζόμενων φορέων καθώς, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου των διοργανωτών, κύρια πεποίθησή τους είναι ότι η ομαδοσυνεργατική εργασία μπορεί να αποδώσει ποιοτικό παραγόμενο.
Η συνεργάτης της Ακαδημίας Ράνια Αβέλλα δήλωσε πως οι μαθητές θα προσεγγίσουν και θα γνωρίσουν με τη χρήση σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων και τεχνικών, γεγονότα που συνδέονται με το Ολοκαύτωμα τόσο μέσα από τη ματιά που μπορεί να προσφέρει η Τοπική Ιστορία, όσο κι από την Ευρωπαϊκή. "Με τη διερευνητική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος θα αναπτύσσεται η δημιουργική έκφραση των μαθητών/τριών, όπως π.χ. η παραγωγή πεζού ή ποιητικού λόγου, δοκιμίου καθώς και εικαστική σύνθεση (ζωγραφική, κολλάζ, αφίσα, ψηφιακή παρουσίαση/βίντεο κ.ά.), ενώ οι επισκέψεις σε χώρους που συνδέονται με το Ολοκαύτωμα (ενδεικτικά Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος κ.ά.) θα ενισχύουν την εποπτικότητα και θα διεγείρουν συναισθήματα σεβασμού και ανθρωπιάς", είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ακόμη πως οι μαθητές με την εμπλοκή τους και την ολοκλήρωση του Προγράμματος επιδιώκεται να καλλιεργήσουν τον κριτικό στοχασμό και αναστοχασμό ενώ παράλληλα να ενισχύσουν το θρησκευτικό και κοινωνικό γραμματισμό που θα συμβάλει στη μεταμόρφωση των αποπροσανατολιστικών αντιλήψεων.
Η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σοφία Κανταράκη ανέφερε πως οι μαθητές μέσα από τέτοια προγράμματα δύνανται να κατανοήσουν ότι το φυλετικό και θρησκευτικό μίσος οδηγεί σε ακραίες και καταστροφικές επιλογές, να συνειδητοποιήσουν ότι οι στάσεις και οι πράξεις του καθενός/μιας αφορούν όλους αλλά και να καλλιεργήσουν τη γόνιμη και δημιουργική αλληλεπίδραση με την ανταλλαγή απόψεων για τις ανθρώπινες στάσεις και συμπεριφορές σχετικά με το φαινόμενο του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας.
Aπό την πλευρά του ο Διευθυντής της Ακαδημίας Παντελής Καλαϊτζίδης σημείωσε πως σε αυτό το ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα θα πάρουν μέρος έξι σχολεία της Μαγνησίας.
Για την υλοποίηση του Προγράμματος λαμβάνουν μέρος 36 μαθητές/τριες από τμήματα της Α’ και Β’ Λυκείου με την υποστήριξη έξι εκπαιδευτικών του Νομού Μαγνησίας και συγκεκριμένα των: Γκούρου Αγγελικής (ΠΕ02) 8ο ΓΕΛ Βόλου, Ζαρκάδα Γιαννούλας (ΠΕ02) ΓΕΛ Καναλίων, Καπραβέλλου Αλεξίας (ΠΕ02) ΓΕΛ Σκοπέλου, Μελισσουργού Βασιλικής ΓΕΛ Αγριάς, Μούρτζη Αλεξάνδρας (ΠΕ02) 3ο ΓΕΛ Βόλου και Παπανικολάου Δημητρίου (ΠΕ01) ΓΕΛ Καναλίων.
πηγή: e-thessalia.gr