ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές

Σε ανακοίνωση της, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ τονίζει πως συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των παραγωγών και εμπόρων λαϊκών αγορών
Να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές

Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση, που υστέρα από μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, πήρε πίσω το αρχικό νομοσχέδιο για τις λαϊκές, επανήλθε με νέο νομοσχέδιο, με το οποίο αφήνει "ανοιχτά παράθυρα" να περάσουν σταδιακά οι αρχικές στοχεύσεις της.

Έτσι, η άδεια παραμένει προσωποπαγής, όμως την διατηρούν για 5 χρόνια ακόμα, ενώ για την ανανέωσή της απαιτείται Ασφαλιστική και Φορολογική Ενημερότητα και εξόφληση του φορέα διαχείρισης. Ταυτόχρονα αυστηροποιούνται οι ποινές για χρέη και παραβάσεις, με κίνδυνο, για τους παραγωγούς και τους εμπόρους που έχουν μείνει μήνες ολόκληρους χωρίς εισόδημα, να είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ανανεώσουν τις άδειες τους. Σχετικά με την μοριοδότηση, αυτό που αποκλείεται από την πόρτα, μπαίνει από το παράθυρο, γιατί σε περίπτωση ισοβαθμίας των κοινωνικών κριτηρίων, που αναμένεται να είναι πολλές, την θέση, τελικά, την παίρνει όποιος έχει εκκαθαριστικό με το μεγαλύτερο τζίρο απ’ τους παραγωγούς, και την υψηλότερη οικονομική προσφορά απ’ τους πωλητές.

Επιπλέον με το νέο σχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα που έχουν ήδη άδειες, ή σε φυσικά πρόσωπα που θα αποκτήσουν άδειες παραγωγού ή πωλητή να μπορούν να συστήσουν εταιρείες. Η κυβέρνηση, επίσης, αναθέτει ξανά την διαχείριση των λαϊκών αγορών στις περιφέρειες και στους δήμους, που θα αναλάβουν την διαχείριση των λαϊκών αγορών στην λογική, για το πως θα αποκομίσουν περισσότερα κέρδη.

Η πρόταση της Κυβέρνησης σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι πωλητές των λαϊκών αγορών, δε δίνει καμία διέξοδο ούτε στα πιο άμεσα προβλήματα που διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία.

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ώστε να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές και κανένας να μη βρεθεί στην ανεργία. Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να υπάρχει η αναγκαία χρηματοδότηση για τις υποδομές με ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών. Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημά τους, να καλυφθούν οι ανάγκες επιβίωσης και να προστατευτούν την "επόμενη μέρα" από τα χρέη και τη χρεοκοπία.

πηγή: ΕΡΤ Βόλου