ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα "ποιητική διάκριση" για την Ζωή Μακρονάσιου

Νέα διάκριση για την δασκάλα ειδικής αγωγής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου, Ζωή Μακρονάσιου, αυτή τη φορά σε ελληνοκυπριακό διαγωνισμό ποίησης και μουσικού στίχου με το ποίημα της "Χιώτισσες Μάνες"
Νέα "ποιητική διάκριση" για την Ζωή Μακρονάσιου

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και η κ. Μακρονάσιου, έλαβε την τέταρτη θέση συνολικά και τον πρώτο από τους τρεις επαίνους που δόθηκαν.

Τον διαγωνισμό διοργάνωσαν το περιοδικό Λόγου, Τέχνης και Πολιτισμού ΚΕΛΑΙΝΩ και ο Ελληνικός και Πολιτιστικός Ομιλος Κυπρίων Ελλάδος, οι οποίοι συνδύασαν τον εορτασμό της ημέρας για τη γυναίκα με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στο πλαίσιο αυτό το θέμα ήταν οι γυναίκες του έθνους, η μάνα, η αγωνίστρια, η γυναίκα της ελληνικής επανάστασης, της αλληλεγγύης, της τέχνης, των γραμμάτων και του πολισμού.

Η κ. Μακρονάσιου συμμετείχε με ποίημά της με τίτλο "Χιώτισσες μάνες 1822" και έλαβε την τέταρτη θέση και τον πρώτο έπαινο ανάμεσα σε 400 συμμετοχές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διακρίνεται η κ. Μακρονάσιου. Τον Ιούνιο 2020 έλαβε τιμητική διάκριση ως πρωτοεμφανιζόμενη ποιήτρια στον 9ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού. Ασχολείται από το 2015 με την ποίηση και έχει ήδη εκδώσει την πρώτη ποιητική συλλογή της με τίτλο "Κέρινος Θίασος". Μάλιστα αυτό το διάστημα, ετοιμάζεται να εκδώσει τη δεύτερη ποιητική συλλογή της με τίτλο "Τεθλασμένες Ματιές".

"Χιώτισσες Μάνες"

"Χιώτισσες Μάνες 1822" είναι το θέμα του ποιήματος της Ζωής Μακρονάσιου που περιγράφει το δράμα των γυναικών της Χίου και συγκίνησε την κριτική επιτροπή:

Χιώτισσες μάνες

Που ζητιανεύουν για το ψωμί

Και το γάλα των παιδιών τους.

Κείνες που θωρούσαν αγέρωχα

Και μ’ αρχοντιά της θάλασσας

Το πέλαγος.

Μάνες που θηλάζουν στο στήθος

Με την απόγνωση στο βλέμμα

Με τα χέρια σε δέηση

Προς έναν Θεό λησμονημένο.

Μάνες που έθαψαν τα παιδιά τους

Και βγήκαν στον δρόμο ορφανές

Κοιτάζοντας προ το έρεβος.

Μάνες κουρέλια.

Μα πάνω απ’ όλα

Χιώτισσες μάνες.

πηγή: taxydromos.gr