ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η παράσταση για τον Ρήγα και στο Βελεστίνο

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Θέατρο "Μεταξουργείο" και το Φεστιβάλ Dunavfest του Βελιγραδίου, θα παρουσιάσουν στην Θεσσαλία και την Σερβία την παράσταση με τίτλο: "Ρήγας Φεραίος, το τελευταίο ταξίδι", σε κείμενο και σκηνοθεσία, του γνωστού Σέρβου σκηνοθέτη, Nebojsa Bradic
Η παράσταση για τον Ρήγα και στο Βελεστίνο
Φωτογραφία: Φοίβος Παπαφγεωργίου / Μουσικό Βαγόνι

Στo πλαίσιo του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Θεσσαλό Δάσκαλο του Γένους, Ρήγα Βελεστινλή.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Θέατρο "Μεταξουργείο" και το Φεστιβάλ Dunavfest του Βελιγραδίου, θα παρουσιάσουν την παράσταση με τίτλο: "Ρήγας Φεραίος, το τελευταίο ταξίδι", σε κείμενο και σκηνοθεσία, του γνωστού Σέρβου σκηνοθέτη, ο οποίος έχει διατελέσει και Υπουργός Πολιτισμού, Nebojsa Bradic.

Ο Ρήγας κατάγεται από το Βελεστίνο και στο Βελιγράδι βρήκε μαρτυρικό θάνατο στον Πύργο Nebodja, όπου λειτουργεί Μουσείο στη μνήμη του, και που προς τιμής του έχει ονομαστεί Πύργος Nebojsa, που στα σέρβικα σημαίνει παλικάρι. Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις γενιές των Ελλήνων και ιδιαίτερα στους νέους, γιατί φωτίζει τη ζωή μιας σημαντικής προσωπικότητας της ιστορίας μας αλλά απευθύνεται και στους άλλους βαλκανικούς λαούς, που τον λάτρεψαν, τον ύμνησαν και τον έκλαψαν στη δική τους δημοτική ποίηση, σας "δικό τους παιδί". Γιατί ο Ρήγας κατόρθωσε να ενθουσιάσει και να φανατίσει με τα λόγια του και τα έργα του, τις χιλιάδες των υπόδουλων της βαλκανικής. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο, αλλά είχε σπείρει αρκετό σπόρο. Οι Έλληνες και οι λαοί της βαλκανικής, δεν τον ξέχασαν.

Είκοσι τρία χρόνια μετά το θάνατο του, δηλαδή το 1821, κηρύχθηκε η Ελληνική Επανάσταση. Θα πραγματοποιηθούν έξι παραστάσεις σε Βελεστίνο, Βελιγράδι, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. 

Σε περίπτωση που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και χρειάζεται διαδικτυακή προβολή της παράστασης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συμμετέχει με προϋπόθεση την τεχνική και καλλιτεχνική επάρκεια του έργου.

πηγή: ertnews.gr