Τι ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca
Οπως είπε τα επιστημονικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη ασχολούνται με τη διερεύνηση μιας κλινικής οντότητας η οποία έχει τον σπάνιο συνδυασμό να εκδηλώνεται με θρομβώσεις και θρομβοπενία δηλαδή κι ελαττωμένα αιμοπετάλια και μάλιστα να συσχετίζεται ενδεχόμενα με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Στο συγκεκριμένο εμβόλιο έχουμε στηρίξει πολλές ελπίδες για την αντιμετώπιση της πανδημίας σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου με αποτέλεσμα αυτού του τύπου οι αναφορές να κλονίζουν την εμπιστοσύνη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού παραδεχόμενος ότι τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν σαφώς από την πιθανή ύπαρξη μιας σπάνιας, ανεπιθύμητης ενέργειας. Παράλληλα όμως συνεχίζει μια ενδελεχή έρευνα προσπαθώντας να διευκρινίσει εάν υπάρχει η αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και αυτής της σπάνιας κατάστασης η οποία αριθμητικά έχει εμφανιστεί σε 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17 εκατ. δόσεων.
Στο διάστημα όμως αυτό το βραχύ, μέσα στον Μάρτιο έχουν γίνει αξιόλογα βήματα προόδου για τη διευκρίνιση της αιτιοπαθογένειας αυτής της παθολογικής κατάστασης, της έγκαιρης διάγνωσής της ακόμα και της θεραπευτικής της αντιμετώπισης είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας και οι εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν προσθέσει στο φύλλο οδηγιών μια ιδιαίτερη επισήμανση για το συμβάν και παράλληλα αναγράφονται λεπτομερείς οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας για τα σημεία και τα συμπτώματα τα οποία πρέπει να τους ευαισθητοποιήσουν για την περίπτωση μιας κατάστασης που θυμίζει ένα τέτοιο συμβάν.
"Αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται μετά από περίπου 7 με 14 μέρες σε σχέση με τον εμβολιασμό. Τα συμπτώματα τα οποία μπορούν να είναι ύποπτα και να χρειάζονται προσοχή είναι ασυνήθη σε σχέση με ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων, δηλαδή έντονο θωρακικό ή κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία. Επομένως πλέον αυτά τα έχουν κατά νου οι γιατροί, εάν υπάρξει κάποιος εμβολιαζόμενος που αναφέρει ανάλογη συμπτωματολογία".
Η Μαρία Θεοδωρίδου συνέχισε λέγοντας ότι "στον επιστημονικό τομέα έχουν γίνει σημαντικά βήματα διερεύνησης του παθογενετικού μηχανισμού δεδομένου και ότι και από τη Γερμανία και τη Νορβηγία διατυπώνεται η θεωρία ενός μηχανισμού με βάση την αυτοανοσία, δηλαδή ότι αντισώματα επιτίθενται κατά κάποιον τρόπο σε αντιγονικές θέσεις των αιμοπεταλίων με αποτέλεσμα αυτά να δραστηριοποιούνται και αυτή η ενεργοποίηση να έχει ως απότοκο τη δημιουργία των θρόμβων και της θρομβοπενίας. Επομένως υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός στον οποίο μπορεί κανείς να σκεφτεί πώς μπορεί και να τον διαγνώσει και αναστείλει δεδομένου ότι ακόμα και η εμφάνιση θρομβοπενικών στοιχείων στο δέρμα μπορεί να είναι μια εκδήλωση που να βάλει την υποψία για περισσότερη διερεύνηση".
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ιστορικό θρομβώσεων δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού. Η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας ανέφερε εξηγώντας ότι οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών, είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, το οποίο είναι ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
πηγή: ertnews.gr