ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Πού θα είναι υποχρεωτικό το self test

Ως εργαλείο για την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το self test, όπως τονίστηκε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού την Παρασκευή
Πού θα είναι υποχρεωτικό το self test
© Jarun011 | Dreamstime.com

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε ότι θα είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή του self test εβδομαδιαίως σε ομάδες του πληθυσμού που σχετίζονται με το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως τα σχολεία, οι επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, η μεταποίηση, η ναυτιλία – ακτοπλοΐα, τα δικαστήρια. Ως προς τα σχολεία, είπε ότι θα νομοθετηθεί το υποχρεωτικό τεστ για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

«Η σταδιακή επανεκκίνηση της δραστηριότητας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ως προς τις άλλες δραστηριότητες, όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, θα είναι προαιρετικά τα τεστ, ενώ επεσήμανε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες να δοθεί προτεραιότητα στους έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα θεωρείται εργασιακά ενεργή.

Από αρχές Απριλίου το self test

Η διάθεση των τεστ θα γίνεται από τις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, ενώ οι πολίτες θα δικαιούνται ένα τεστ ανά εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών. Θα λειτουργήσει, δε, πλατφόρμα για τη δήλωση των αποτελεσμάτων. Σε περίπτωση θετικού τεστ, οι πολίτες θα κάνουν δωρεάν τεστ σε δημόσια δομή. Περισσότερες λεπτομέρειες για διάθεση των τεστ θα δοθούν τις επόμενες ημέρες, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι το self test είναι συμπληρωματική δράση για την έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν. Όπως είπε, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα ταχέα τεστ (rapid test), που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συμπλήρωσε ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ (λήψη επιχρίσματος) ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στην χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του.

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο»

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί:

  • η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,
  • η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας,
  • ο Δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών,
  • ο Δήμος Κιλκίς της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς,
  • ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένει η περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες

– Αιτωλοακαρνανίας 

– Αχαΐας

– Βοιωτίας

– Εύβοιας εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου

– Φθιώτιδας

– Ευρυτανίας

– Αργολίδας

– Αρκαδίας

– Κορινθίας

– Θεσσαλονίκης

– Χαλκιδικής

– Θεσπρωτίας

– Ηρακλείου

– Λέσβου

– Ζακύνθου και

– Μυκόνου.

Επίσης:

– ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,

– ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,

– ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου,

– ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,

– οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,

– ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,

– ο Δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,

– ο Δήμος Σκιάθου,

– ο Δήμος Καρδίτσας,

– και οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Την ερχόμενη εβδομάδα αποφάσεις για σχολεία, λιανεμπόριο, διαδημοτικές μετακινήσεις

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία.

Η συμπληρωματική στρατηγική, το self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τάση σταθεροποίησης

Ξεκινώντας την ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευγγέλου έκανε λόγο για ενδείξεις σταθεροποίησης που εμφανίζoνται την τελευταία εβδομάδα καθώς ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6%.

Μίλησε επίσης για ένα δειλό μήνυμα αισιοδοξίας με βάση την εφημερία στο νοσοκομείο «Αττικόν» που χθες ήταν, όπως είπε, ελαφρώς καλύτερη, γεγονός όμως που μπορεί και να οφείλεται στην αργία.

Όπως είπε, ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.500, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες και αύξηση σε κάποιες άλλες. Ως προς τα ενεργά κρούσματα, ανέρχονται πανελλαδικά σε 23.500.

Είπε επίσης ότι είναι υψηλό το φορτίο στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να ασκηθεί πίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες ημέρες.

Αναφερόμενη στο σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, είπε πως βάσει των γενικών αρχών που υιοθετούνται θα ληφθεί υπόψη η επικινδυνότητα και τα οφέλη που θα προκύψουν. Στάθηκε επίσης στη χρήση εξωτερικών χώρων, ενώ τόνισε πως συζητείται η χρήση διπλής μάσκας σε χώρους αυξημένου κινδύνου. Ως προς το Πάσχα, είπε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα «δείξουν» πώς θα εορτασθεί.

Η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε τα ατομικά τεστ σημαντικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Σημείωσε πως όταν κάποιος έχει συμπτώματα χρειάζεται και μοριακός έλεγχος, ενώ τόνισε πως θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε περιοχές με υψηλό φορτίο.

Γκ. Μαγιορκίνης: Οι ηλικίας 40-65 ετών οδηγούν την επιδημία

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση, το ΕΣΥ πιέζεται, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Στην Αττική η επιδημία παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβάρυνση της τάξης του 20%, ενώ ήπια επιβάρυνση έχουμε στην Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η επαφή μας με φορέα του ιού και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας. 

Το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες, με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί την επιδημία και μετά να ακολουθεί η ομάδα των 18-39, ωστόσο όπως είπε, τελευταία παρατηρείται σημαντική επίπτωση στις ηλικίες 18 με 39.

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι της επιτροπής των λοιμωξιολόγων βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ενδεχόμενο επαναλειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου, ενώ νωρίτερα, μέσω ανάρτησής του στο facebook, o υπουργός Υγείας γνωστοποίησε μία νέα δυνατότητα για όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε «όσοι έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, μπορούν να μπουν και σε «λίστα αναμονής» ώστε, σε περίπτωση ακύρωσης άλλου προγραμματισμένου ραντεβού, να έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού νωρίτερα». Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ξεκινάει πιλοτικά σε συγκεκριμένα σημεία σε όλη τη χώρα και σύντομα θα επεκταθεί στα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα». Υπενθυμίζεται ότι σε λειτουργία τέθηκε σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών.

πηγή: kathimerini.gr

Πιο διαβασμένα