ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Χρήση της ποίησης για τον σκοπό της Επανάστασης

Άρθρο του Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου - προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Χρήση της ποίησης για τον σκοπό της Επανάστασης

Για την επανάσταση των σκλαβωμένων Ελλήνων και την απόκτηση της Ελευθερίας τους, ο Ρήγας Βελεστινλής χρησιμοποίησε και την ποίηση. Με τα βιβλία και τις εικόνες ήθελε να σφυρηλατήσει την ιστορική συνείδηση των Ελλήνων. Με την ποίηση και την μουσική να τους εμψυχώσει. Γνώριζε ο Ρήγας πως μόνο με παιάνες, με ενθουσιαστικά τραγούδια γίνεται το ξεσήκωμά τους.

Γι’ αυτό ο Ρήγας συνέθεσε τον "Θούριο", που σημαίνει ορμητικός, μαινόμενος πολεμικός, "Ως πότε παλληκάρια να ζούμεν στα στενά/ Μονάχοι σαν λιοντάρια στες ράχες στα βουνά;". Και έτσι ο Θούριος έγινε συνώνυμος με την επανάσταση. Όσοι άκουγαν τον Θούριο άλλαζε η ψυχή τους για αγώνα, για πόλεμο.

Χαρακτηριστικά ο Γεώργιος Τερτσέτης, ο γραμματέας του Γέρου του Μοριά, επισήμανε πως μόνο με παιάνες γίνεται το ξεσήκωμα των ραγιάδων και με έμφαση συμπλήρωνε πως "τα λογιοτατίστικα άσματα, δεν σαλεύουν ούτε την αράχνην του κοκόρου της καμινάδας". 

Συνέθεσε ο Ρήγας και τον παιάνα "Ύμνος πατριωτικός", που αρχίζει με τον στίχο "Όλα τα έθνη πολεμούν", και είναι στον ήχο της γαλλικής καρμανιόλας. Απευθύνεται με τον παιάνα αυτό στους κλεφταρματολούς θέλοντας να τους παρακινήσει να ξεσηκωθούν "τώρα", που αρχίζει η επανάσταση και να ριχθούν στη "φωτιά", στον πόλεμο για την ελευθερία.