ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περήφανα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες

Ο φετινός εορτασμός βρίσκει την χώρα μας στην τρίτη φάση της πανδημίας, οι ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες, που επικρατούν δεν πρέπει να αποτελούν αφορμή για την παραμέληση της στοματικής μας υγείας.
Περήφανα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας, το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ρήγα Φεραίου υπενθυμίζει σε όλους ότι η καλή στοματική υγεία βοηθάει να ζήσεις περισσότερο και καλύτερα.
 
Όπως σημειώνεται, ο φετινός εορτασμός βρίσκει την χώρα μας στην τρίτη φάση της πανδημίας, οι ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες, που επικρατούν δεν πρέπει να αποτελούν αφορμή για την παραμέληση της στοματικής μας υγείας. Οι μάσκες κρύψανε το χαμόγελό μας και ταυτόχρονα μπορεί να παραμελήσαμε τη στοματική υγεία, ας μην ξεχνάμε ότι η καλή συνολική υγεία , προϋποθέτει και καλή στοματική υγεία.
 
H Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας είναι η 20η Μαρτίου.
 
Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας και με μήνυμα, η Χειρουργός Οδοντίατρος του Κ.Υ. Βελεστίνου Θάλεια Ζωγράφου επισημαίνει ορισμένα βασικά σημεία για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.
 
Στοματική υγεία σημαίνει υγεία του στόματος. Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη στενή σχέση ανάμεσα στη στοματική και τη γενική υγεία, καθώς και την αλληλεπίδρασή τους, ώστε να γνωρίζουμε πώς να προστατεύουμε το στόμα και το σώμα μας, σε όλες τις ηλικιακές φάσεις.
 
1. Βούρτσισμα των δοντιών 2-3 φορές την ημέρα, εκ των οποίων η μία θα είναι οπωσδήποτε το βράδυ.
2. Η χρονική διάρκεια του βουρτσίσματος κυμαίνεται από 3 έως 4 λεπτά.
3. Κατά το βούρτσισμα δεν βάζουμε δύναμη, οι κινήσεις είναι κυκλικές και όχι οριζόντιες και βουρτσίζουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών.
4. Δεν ξεχνάμε να βουρτσίσουμε τη γλώσσα, καθώς στη ραχιαία επιφάνειά της συσσωρεύονται μικρόβια.
5. Η αλλαγή της οδοντόβουρτσας γίνεται ανά 2-3 μήνες.
6. Το οδοντικό νήμα και/ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια συμβάλλουν στην απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών και πλάκας από τα μεσοδόντια διαστήματα.
7. Τα στοματικά διαλύματα λειτουργούν συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστούν το βούρτσισμα.
8. Ο οδοντιατρικός έλεγχος και η αποτρύγωση (ευρέως γνωστή ως καθαρισμός) είναι καλό να γίνονται ανά εξάμηνο.