ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ενδοοικογενειακή βία κατά την περίοδο του κορωνοϊού

Από την Καλλιόπη Μακρονάσιου - Εκπαιδευτικό, μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Ρήγα Φεραίου
Η ενδοοικογενειακή βία κατά την περίοδο του κορωνοϊού

Στη σημερινή εποχή της πανδημίας της covid-19 έχουν ενταθεί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενός προβλήματος που προϋπήρχε, αλλά που ποτέ ή πολύ σπάνια "έβλεπε " το φως της δημοσιότητας, γιατί από τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού θεωρούνταν ταμπού.

Τι είναι όμως ενδοοικογενειακή βία; Με τον όρο ενδοοικογενειακή βία χαρακτηρίζονται πράξεις βίας μεταξύ ανθρώπων, οι οποίοι ζουν ή ζούσαν στην ίδια οικογενειακή κοινότητα, για παράδειγμα σ` ένα γάμο, σύμφωνο συμβίωσης ή σχέσης. 

Πώς αναγνωρίζω/ διακρίνω την ενδοοικογενειακή βία;
1. Μια γυναίκα δεν έχει ποτέ χρόνο, για να συναντήσει συγγενείς, φίλους, συναδέλφους και βρίσκει πάντα προφάσεις και υπεκφυγές.
2. Μια γυναίκα δεν παίρνει ποτέ μόνη της αποφάσεις που την αφορούν και πρέπει πάντα να έρχεται σε συννενόηση με τον σύζυγο, η σύντροφό της που έχει την τελευταία λέξη.
3. Μια γυναίκα δεν έχει ποτέ δικά της χρήματα, ή δεν διαχειρίζεται ποτέ τα χρήματα από δικά της εισοδήματα.
4. Μια γυναίκα έχει τραυματισμούς, π.χ. ένα μαύρο μάτι, οι οποίοι δεν ταυτίζονται με τις εξηγήσεις που δίνει, πως δηλαδή αυτοί δημιουργήθηκαν.
5. Μια γυναίκα παραπονιέται διαρκώς για προβλήματα υγείας, που όμως δεν έχουν προφανείς σωματικές αιτίες.
6. Μια γυναίκα έχει διαφορετικούς τραυματισμούς σε διαφορετικά στάδια θεραπείας.
7. Πολλές γυναίκες είναι συχνά εκτεθειμένες επίσης σε ψυχολογική βία, όπως ταπεινώσεις, απειλές, εκφοβισμούς, κοινωνική απομόνωση, ή οικονομική πίεση από την πλευρά του δράστη.
8. Μια γυναίκα έχει τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή συχνές αποβολές.
9. Μια γυναίκα έχει συχνές κρίσεις άγχους ή πανικού η άλλα προβλήματα, όπως διαταραχές ύπνου, διαταραχές φαγητού, κατάθλιψη ή προβλήματα εξάρτησης από χάπια, κ.λ.π.
10. Μια γυναίκα που διαρκώς βιώνει προσβολές, που αναγκάζεται να υποχωρεί, που διαρκώς βλέπει να υποτιμάται από τον σύζυγο/ σύντροφο και ζει σε καθεστώς φόβου, τότε αποφεύγει να εγκαταλείψει το σπίτι και να γυρίσει στους γονείς ή στους φίλους της.

Τι μπορώ εγώ να κάνω;
1. Εάν έχετε την υποψία, ότι μια γυναίκα βιώνει βία στον κοινωνικό της περίγυρο, τότε μιλήστε μαζί της και προσπαθείστε να περάσετε το μήνυμα, 
ότι είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε.
2. Κάντε συγκεκριμένες ερωτήσεις, όπως π.χ. Έχεις χτυπηθεί, σπρωχθεί, απειληθεί από τον σύζυγο / σύντροφό σου;
3. Δείξτε την υποστήριξή σας με μια στάση κατανόησης και αλληλεγγύης.
4. Προσπαθείστε να την ενθαρρύνετε να μιλήσει για όσα έζησε, να εκτιμήσετε την εμπιστοσύνη που θα σας δείξει και πάρτε στα σοβαρά τα συναισθήματα που θα εκφράσει και όσα θα σας διηγηθεί. Μη δείξετε αμφιβολία, ακόμη και αν οι διηγήσεις της είναι αποσπασματικές, δύσκολα κατανοητές ή αντιφατικές.
5. Προσπαθείστε να την πείσετε ότι η βία είναι αδικία και ότι για τη βία υπεύθυνος είναι ο δράστης και όχι εκείνη.
6. Τέλος δείξτε της τις δυνατότητες που έχει να βοηθηθεί, χωρίς να την πιέσετε να το κάνει αμέσως. Σεβαστείτε τις αποφάσεις της και μην παρεμβαίνετε χωρίς τη θέληση και τη συναίνεσή της. Δείξτε της ότι είστε στη διάθεσή της για ένα διάλογο ή υποστήριξη κάποια άλλη στιγμή, όποτε εκείνη το θελήσει. 

"Μίλησέ μου όταν εγώ μπορώ να κάνω κάτι για σένα".

Σε περίπτωση που είστε μάρτυρες πράξεων βίας τότε καλέστε την αστυνομία. Μην επέμβετε μόνοι σας, γιατί θα θέσετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας και τους άλλους!
24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900
E-Mail sos15900@isotita.gr
www.womensos.gr