ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκατέρωθεν "πυρά" για τη συγκάλυψη των ευθυνών και της συνενοχής τους

Του Απόστολου Ριζόπουλου, μέλους της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, Δημοτικού Συμβούλου Βόλου, εκλεγμένου με την Λαϊκή Συσπείρωση
Εκατέρωθεν "πυρά" για τη συγκάλυψη των ευθυνών και της συνενοχής τους

Πολλά έχουν γραφτεί, πάλι τελευταία, για την αέρια ρύπανση στον Βόλο, για τις πηγές προέλευσής της και τις σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Προκαλούν, ωστόσο, αγανάκτηση και αποτροπιασμό οι διαμάχες και οι ψευτοαντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει με εκατέρωθεν "πυρά" μεταξύ όλων αυτών, που έχουν τεράστιες ευθύνες για τις τοξικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την αέρια ρύπανση στην περιοχή μας. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, από όποιο πόστο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, είτε ως βουλευτές είτε ως εκλεγμένοι στη τοπική διοίκηση, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στον Δήμο Βόλου.

Αυτούς, που έχουν μετατρέψει τον Βόλο σε θάλαμο τοξικών αερίων και την περιοχή της Μαγνησίας σε "συλλέκτη" απορριμμάτων για επεξεργασία και καύση.

Οι Βολιώτες όμως δεν ξεχνούν! Ούτε την κ. Κολυνδρίνη που διαβεβαίωνε πως "δεν στοιχειοθετείται αέρια ρύπανση στον Βόλο". Ούτε τον κ. Μπέο που ισχυρίζονταν "σε αντίθεση με τις προκλητικές και λαϊκιστικές συμπεριφορές ανεύθυνων κοινωνικά ατόμων και ολιγάριθμων ομάδων" πως "δεν υπάρχει τίποτα, όλα είναι ψέματα" και "ότι αναπνέουμε καθαρό αέρα" και που γενικότερα "έβαλε πλάτη" για να προχωρήσει η καύση σκουπιδιών. Ούτε τον κ. Μεϊκόπουλο, που σε σχετική ερώτηση για την αέρια ρύπανση στη Βουλή, ο κ. Χατζηδάκης, θέλοντας βέβαια να αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες και της κυβέρνησής του, του απάντησε ότι "Είναι δικός σας σχεδιασμός" και ότι "Ο κ. Φάμελλος υπέγραψε την εθελοντική συμφωνία για τη χρήση δευτερογενών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία. Βρείτε τον Φάμελλο και συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Αν έκανε λάθος ο Φάμελλος και ο Τσίπρας που τα ενέταξε στο σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων…".

Από τα παραπάνω είναι ευνόητο ότι όλοι, από τον κ. Φάμελλο του ΣΥΡΙΖΑ ως τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Χατζηδάκη και νυν υπουργού εργασίας της ΝΔ, με τη αμέριστη συμβολή των δικών τους ανθρώπων στην τοπική διοίκηση (Αγοραστός, Κολυνδρίνη, Μπέος, Καλογιάννης, Παπαστεργίου, κι άλλοι … συνοδοιπόροι), είτε είναι στελέχη της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, προωθούν με συνέπεια κι ο καθένας από το δικό του πόστο, τους στόχους της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Την στήριξη της ελληνικής αστικής τάξης, στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό, μέσα στην συνεχιζόμενη καπιταλιστική οικονομική κρίση, προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα κεφάλαιά τους. Γι’ αυτούς προηγούνται οι "επενδύσεις", όσο κι αν αυτές κοστίζουν στη υγεία του λαού μας και στην κατακρεούργηση των εργασιακών – κοινωνικών - δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Έτσι, ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020 – 2030 της ΝΔ, "απογειώνει" την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών στις τσιμεντοβιομηχανίες και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σχεδιασμός, που αρχικά δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον δικό του ΕΣΔΑ, στα πλαίσια της λεγόμενης "κυκλικής οικονομίας" και των "καλών ευρωπαϊκών τακτικών" και που μετατρέπει όλη τη χώρα σε έναν τεράστιο αποτεφρωτήρα. Επίσης, μαζί με τον νέο περιβαλλοντοκτόνο νόμο, που δικαίως αποκαλείται "νόμος πυρομανής", στην κυριολεξία γραμμένος από τον ΣΕΒ, παραδίδουν βουνά, λίμνες, δάση και θάλασσες βορά στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων, ακυρώνοντας το όποιο καθεστώς προστασίας σε περιοχές Natura, επιταχύνοντας την αδειοδότηση επενδύσεων και στον τομέα των ΑΠΕ, στο όνομα της "πράσινης ανάπτυξης".

Στη πραγματικότητα, τα παραπάνω νέα νομοθετήματα, που αποτελούν τις νέες δραματικές πράξεις στο θέατρο μιας τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής, "ντύνουν με νόμιμο μανδύα" το περιβαλλοντικό έγκλημα που προωθούν και τις επικίνδυνες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό και η επίκληση της "νομιμότητας", που κάθε φορά υφαίνεται με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου και των επενδύσεων του, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι των βρώμικων πολιτικών τους. Ας θυμηθούμε τα όρια του ολικού οργανικού άνθρακα (TOC) στα καυσαέρια των τσιμεντοκλιβάνων, που, "εν μια νυκτί", τετραπλασιάστηκαν, όταν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του ολικού οργανικού άνθρακα (TOC) από 10 mg/m3 έγινε 40mg/m3, και του SO2 από 50 mg/m3 άλλαξε σε 200 mg/m3 στα καυσαέρια των τσιμεντοκλιβάνων, για να μπορούν να καίνε σκουπίδια! Η "νομιμότητά" τους, επιπλέον, έχει μετατρέψει τη Μαγνησία σε συλλεκτήρα απορριμμάτων με τρεις, μέχρι στιγμής, Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), η πρώτη του Δήμου Βόλου στον ΧΥΤΑ, η δεύτερη στην Α’ ΒΙΠΕ και η τρίτη στην Β΄ΒΙΠΕ, μέσα στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ, που θα παράγουν SRF/RDF από αστικά απόβλητα, πλαστικά μέρη αυτοκίνητων, λάστιχα, υπολείμματα ανακύκλωσης, CLO (compost like output), υλικά συσκευασιών, κ.ά., τα λεγόμενα "εναλλακτικά" καύσιμα, ένα τοξικό κοκτέιλ που προορίζεται για καρκινογόνα καύση στην τσιμεντοβιομηχανία, σε ασβεστοποιίες, σε κεραμοποιίες και σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Γίνεται προφανές ότι η "θεοποίηση" της νομιμότητας, των "διεξοδικών ελέγχων" και της τήρησης των ορίων, οι προσφυγές στη δικαιοσύνη μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που χρησιμοποιούνται συχνά και από τη διοίκηση και τους "θεσμούς", αποτελούν παγίδα. Κατά κάποιο τρόπο ανοίγουν τον δρόμο να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων η αμαρτωλή δραστηριότητα και οι αντιλαϊκές αποφάσεις των αστικών κυβερνήσεων και στα ζητήματα της περιβαλλοντικής προστασίας. Παράλληλα, τη στιγμή που αποθεώνουν τη νομιμότητα, όπως συνηθίζει να κάνει η κ. Παπανάτσιου, αποδεκατίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες ελεγκτών περιβάλλοντος και των επιθεωρήσεων εργασίας, πολιτική που ακολουθήθηκε τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την ΝΔ, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικό έλλειμμα σε τακτικούς ελέγχους σε μια σειρά βιομηχανίες, και στη Μαγνησία, όπως στην ΑΓΕΤ, σε εργοστάσια ανακύκλωσης, στο λιμάνι, στη Χαλυβουργία και σε άλλες μεταλλοβιομηχανίες, κ.ά.

Στις παραπάνω εξελίξεις απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους. Να αντιληφθούν την κοροϊδία των ταγών του καπιταλιστικού συστήματος, που ψηφίζουν τους αντιλαϊκούς – αντιπεριβαλλοντικούς νόμους και, μετά, επιζητούν την εφαρμογή τους με την επίκληση της δήθεν νομιμότητας.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεσηκωθούν, να οργανώσουν την πάλη τους. Με τη μαζική συμμετοχή και τη μαχητική διεκδίκηση να σταματήσουν το περιβαλλοντικό έγκλημα. Να μην παρασύρονται από λεγκαλιστικές αντιμετωπίσεις των προβλημάτων, την διεκδίκηση των αιτημάτων μέσα από την αστική δικαιοσύνη, που κρίνει την εφαρμογή των όποιων μέτρων με βάση τους ψηφισμένους νόμους από τις αστικές κυβερνήσεις. Να συγκρουστούν με τις επιλογές της κυβέρνησής και της Ε.Ε, που στηρίζουν και η δημοτική αρχή Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας, από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την μόλυνση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων, την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, την καταστροφή των οικοσυστημάτων, τη μόλυνση των τροφίμων, κ.ά. Το λαϊκό μαζικό κίνημα είναι το μόνο που μπορεί να βάλει φραγμό στην "ανθυγιεινή" πολιτική τους!

πηγή: EΡΤ Βόλου