Συνεδριάζει η Επιτροπή, στο τραπέζι νέα γενικευμένη καραντίνα
Κρίσιμες και οι επόμενες μέρες για το μέτωπο της πανδημίας στη χώρας μας, καθώς επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις ότι με τα μέχρι τώρα μέτρα - ακορντεόν του "άνοιξε κλείσε" οδηγούμαστε σε νέα σφοδρή επέλαση του Covid-19.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μεσημέρι θα έχει σύσκεψη η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, μετά τη χθεσινή εκτόξευση των κρουσμάτων σε τετραψήφιο αριθμό, με τους ειδικούς να κρούουν από το πρωί ξανά τον κώδωνα του κινδύνου και την κυβέρνηση να μην μπορεί να αποκλείσει τίποτα, ακόμα και το ενδεχόμενο νέας καραντίνας.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σήμερα οι επιδημιολόγοι θα συζητήσουν τα δεδομένα με το σενάριο του καθολικού lockdown να βρίσκεται στο τραπέζι.
Ο ίδιος σημείωσε πως "το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είχαμε πριν τα Χριστούγεννα", για να προσθέσει ότι αυτό σημαίνει να μην διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε 3-4 ημέρες όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο.
Επίσης, το μεσημέρι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα ενημερωθεί για την πορεία της πανδημίας από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, καθώς και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Για την πιθανότητα επιβολής αυστηρότερων μέτρων ή και καθολικού lockdown μίλησε και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εάν συνεχιστεί η ανοδική πορεία.
"Δεν θα έχουμε το περιθώριο ημερών για να βλέπουμε πως θα εξελίσσονται τα πράγματα, θα πρέπει να τα προλαβαίνουμε εμείς", είπε σημειώνοντας πως "η ταχύτητα στην οποία χορεύει ο ιός δυναμώνει και τα βήματα "μπρος και πίσω" θα πρέπει να είναι ταχύτερα".
"Αυτό σημαίνει ότι την Παρασκευή θα πρέπει να κάνουμε βήμα προς τα πίσω. Οι δραστηριότητες που άνοιξαν πρόσφατα θα πρέπει να κλείσουν", είπε εξηγώντας ότι εάν υπάρξει αυξητική πορεία αναμενόμενη είναι η εισήγηση για αυστηρότερα μέτρα. "Εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων δραστηριότητες όπως τα σχολεία πρέπει να κλείσουν", πρόσθεσε.
Την ίδια άποψη εξέφρασε το πρωί ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που χαρακτήρισε πολλαπλασιατή της διασποράς στην κοινότητα τα σχολεία, και κυρίως τα δημοτικά, και λάθος την άποψη την άποψη να κλείσουν τελευταία και όχι πρώτα.
Ο ίδιος τόνισε ότι ένα σκληρό "lockdown" τύπου Μαρτίου διάρκεια τριών εβδομάδων θα μπορούσε να καταστείλει την έξαρση, ώστε να υπάρχει πολύ λίγη κινητικότητα και να έχουμε ένα ήπιο τρίτο κύμα.
Ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από πιο νωρίς αποτελεί ημίμετρο και δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. "Αν δεν μπορώ να βάλω βαγόνια, πρέπει τουλάχιστον να μειώσω το ιικό φορτίο" είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση τόσο στην Αττική, που παραμένει στο "κόκκινο", καθώς οι 652 από τις 1.261 νέες μολύνσεις του προηγούμενου 24ωρου εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο.
Ανοδική τάση και στη Θεσσαλονίκη, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την πορεία της πανδημίας, τα αυξημένα κρούσματα, αλλά και τη διασπορά των μεταλλάξεων, με τη συμμετοχή του υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικης Προστασιας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης στις δύο τελευταίες μετρήσεις της του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, παρουσίασε 50% αύξηση, έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων.
"Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, Νίκος Παπαϊωάννου.
Όπως υποστήριξε ο καθηγητής, "η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου", ενώ "προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο".
Όταν ρωτήθηκε αν με βάση την εικόνα που υπάρχει από τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα μπορεί να εκτιμηθεί ενδεχόμενο επανάληψης ενός μοτίβου εκθετικής διασποράς του ιού στην κοινότητα, όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε το εξής:
"Βρισκόμαστε ακριβώς στο κρίσιμο εκείνο σημείο, όπου θα φανεί αν ως υπεύθυνοι πολίτες διδαχθήκαμε κάτι από τα όσα τραγικά βιώσαμε το φθινόπωρο. Η Πολιτεία με όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της θα αποφασίσει για τα όποια μέτρα κρίνει αναγκαία. Όμως, τα ανακλαστικά που θα δείξουμε ο καθένας ξεχωριστά και ως κοινωνία, τώρα που η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, θα καθορίσουν και το αν θα παραμείνει υπό έλεγχο. Βεβαίως εκτός από τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τους ιούς, τώρα έχουμε να συνυπολογίσουμε και τον απρόβλεπτο παράγοντα των πολύ πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού. Γι` αυτό απαιτείται εγρήγορση από όλους και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, δεν υπάρχει περιθώριο για τον παραμικρό εφησυχασμό".
πηγή: efsyn.gr