ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εισαγγελική έρευνα για το Γηροκομείο Καναλίων - Σύσκεψη για την υγειονομική κατάσταση

Η Εισαγγελία Βόλου διερευνά εάν τηρούνται τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού
Εισαγγελική έρευνα για το Γηροκομείο Καναλίων - Σύσκεψη για την υγειονομική κατάσταση

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Βόλου μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα κορωνοϊού στο Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων. Η Εισαγγελία Βόλου παρενέβη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρείται η κοινή υπουργική απόφαση με τα μέτρα προστασίας από την πανδημία σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων.

Στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα Ρήγα Φεραίου να προσκομίσει σε πρώτη φάση τα καταστατικά έγγραφα του Γηροκομείου από τα οποία να προκύπτει ποιος φέρει ευθύνη για τη διοίκηση του Ιδρύματος και ποιος εκτελεί χρέη επιστημονικά υπεύθυνου.

Ακόμη, ζητεί έγγραφα από τα οποία να προκύπτει αν τηρούνται στοιχεία για τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων προβλέπονται αυστηρά μέτρα υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής με τήρηση των κανόνων αποστάσεων, μέτρα καθαριότητας των χώρων, καθημερινή ενεργητική επιτήρηση των ασθενών και μεταξύ άλλων προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος. Μεταξύ άλλων, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων οφείλουν να τηρούν αρχείο με όλα τα μέτρα της πανδημίας και να καταγράφουν τους εισερχόμενους. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα, ενώ σε περίπτωση νόσου ή το χειρότερο θανάτου ποινικές ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος.

Συγκεκριμένα, απώτερος στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν υπήρξε παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη και μετάδοση του νέου κορωνοϊού, από την οποία ασθένησαν άνθρωποι, παράβαση η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

Επισημαίνεται ότι Γηροκομείο Καναλίων βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα. Μέχρι στιγμής ο απολογισμός κρουσμάτων σε τρόφιμους και εργαζομένους ανέρχεται σε 35 θετικά, 28 τρόφιμοι και 7 εργαζόμενοι νοσούν από κορονοϊό. Από τους 28 ηλικιωμένους συνολικά νοσηλεύονται στο Αχιλλοπούλειο 14 τρόφιμοι, εκ των οποίων 11 είχαν διακομισθεί μέχρι το Σάββατο το βράδυ και άλλοι τρεις προχθές το απόγευμα.

Σύσκεψη για την υγειονομική κατάσταση

Ευρεία σύσκεψη, υπό τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, αναφορικά με τα υγειονομικά δεδομένα στο Σουρλίγκειο Γηροκομείο των Καναλίων και την πορεία της υγείας των νοσηλευομένων από τον κορωνοϊό στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ι.Μ.Δ., ο διευθυντής του Ιδρύματος, Ιωάννης Μόσχος, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι, επί συνόλου 37 τροφίμων, στο Νοσοκομείο του Βόλου νοσηλεύονται 17, ενώ στο Γηροκομείο παραμένουν 12 θετικοί τρόφιμοι και 8 αρνητικοί, οι οποίοι διαμένουν σε ξεχωριστούς χώρους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Επίσης, επί συνόλου 11 μελών του προσωπικού, επτά είναι θετικοί – ασυμπτωματικοί και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό και αντικαταστάθηκαν δε από έκτακτο προσωπικό.

Στην σύσκεψη διαπιστώθηκε το άριστο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας στο Γηροκομείο, κατά τις υποδείξεις των ειδικών, καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, σε βάθος πολλών μηνών, αλλά και άμα τη εμφανίσει του πρώτου κρούσματος εντός του Ιδρύματος.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους εμπλεκομένους φορείς για την άριστη συνεργασία, ιδιαιτέρως δε προς το Νοσοκομείο Βόλου για την άψογη νοσηλεία των τροφίμων του Ιδρύματος και το αδιάπτωτο ενδιαφέρον του προσωπικού του για την εξέλιξη της υγείας τους. Επαίνεσε δε όλους τους φορείς της τοπικής μας κοινωνίας, που δίνουν καθημερινά την μάχη για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στον τόπο μας.

Συζητήθηκε, τέλος, η δυνατότητα ενημέρωσης των συγγενών για την πορεία της υγείας των νοσηλευομένων, θέμα για το οποίο αναμένεται σχετική ανακοίνωση του Νοσοκομείου. Ευχή όλων ήταν να μην υπάρξει καμμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, γι’ αυτό η επαγρύπνηση όλων των εμπλεκομένων θα είναι επίμονη και διαρκής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης
Ο Διευθυντής του Γηροκομείου κ. Ιωάννης Μόσχος
Ο κ. Ιωάννης Κόκορης, Παθολόγος – Εντατικολόγος, Δ/ντής ΜΕΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Βόλου
Ο κ. Ηλίας Καραμπέτσος, Γενικός ιατρός – Δ/ντής ΤΕΠ, Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βόλου
Η κ. Ράνια Πινακά, Γενική Ιατρός – Συντονίστρια Εποπτών ΚΟΜΥ 5ης ΥΠΕ
Η κ. Βασιλική Νίκου, από την Δ/νση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε.Μ.Σ.
Ο κ. Μιχάλης Βασιλικός, Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως και
Ο Αρχιδιάκονος Ιωήλ Ποδαρόπουλος, υπεύθυνος ενημέρωσης των συγγενών των νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο Βόλου.

πηγή: taxydromos.gr - ert.gr